Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.07.09. 07:00

Alkupozícióban vannak a vásárlók

Az otthonteremtési támogatások közelmúltban bejelentett változásai jelentősen befolyásolhatják a lakáspiacot – mondták el a lapunk által megkérdezett szakértők.

A januártól életbe lépő csokos változások mindenképpen hatni fognak az ingatlanpiacra

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

 A pontos szabályozás, valamint a 2024-re érvényes támogatási feltételek még nem ismertek, de a szakemberek szerint a vevőknek és az eladóknak nagyon fontos időben reagálniuk az új helyzetre. 

– A kistelepülések és a városok ingatlanpiacán eltérő hatások várhatóak. A kereslet-visszaesés egyelőre enyhén jelentkezik az árban, de érezhető, hogy egyre inkább a vásárlók kerülnek alkupozícióba, ami ugyancsak annak köszönhető, hogy átalakult a piac, nagyobb a kínálat, mint a kereslet – mondta Radvánszkiné Boczák Erzsébet, a nyíregyházi Jogos Otthon Ingatlaniroda tulajdonosa, ügyvezetője. Mint ismert, a városi csok kivezetését, a falusi csok összegének bővítését és a babaváró támogatás emelését, illetve a feltételeinek szigorítását jelentették be, ez pedig komoly hatással lehet a lakáspiacra – rövid és hosszú távon egyaránt.

– Május vége óta érzékelhető egyfajta csendesség az ingatlanpiacon – erősítette meg lapunknak Radvánszkiné Boczák Erzsébet. A nyíregyházi Jogos Otthon Ingatlaniroda tulajdonosa, ügyvezetője azt látja, hogy a befektetők eltűntek a piacról, minden bizonnyal nem ingatlanba, hanem másba fektették a pénzüket, így az, aki korábban azért vett lakást, hogy kiadja, most kivár. Éppen ezért az egy-, másfél szobás lakások kevésbé keresettek. Jelenleg az vesz, akinek valóban lakhatási céllal van szüksége az ingatlanra, ők a társasházi lakásokat, családi házakat keresik, ahol kényelmesen elférnek.

Most a vevő nyer 

A kereslet-visszaesés egyelőre enyhén jelentkezik az árban, de érezhető, hogy egyre inkább a vásárlók kerülnek alkupozícióba, ami ugyancsak annak köszönhető, hogy átalakult a piac, nagyobb a kínálat, mint a kereslet – mutatott rá az okokra a szakember. Példaként említette, egy nyíregyházi másfél szobás ingatlan, amit egy éve még 25 millió forintért lehetett megvenni, ma már 22-ért is elvihető, mert aki elad, elfogadja az alacsonyabb ajánlatot. A vevő nyer, az eladó pedig – akinek nem fontos az eladás – kivár. 

A januártól életbe lépő csokos változások mindenképpen hatni fognak az ingatlanpiacra, azonban annak hatásait csak tippelni lehet. 

– Az, hogy az ötezer lakosnál nagyobb városokban nem lehet majd felvenni a családok otthonteremtési kedvezményét, még év végéig valamennyit lendíthet a városokban a vételi kedven, s hozhat némi lendületet. Jövőre pedig megnőhet a kereslet a vidéki ingatlanokra, de vannak még nyitott kérdések a támogatott hitelekkel kapcsolatban is, ami ugyancsak hatással lesz az ingatlanpiaci mozgásokra – vélekedett Radvánszkiné Boczák Erzsébet, aki szerint Nyíregyháza 15-20 kilométeres vonzáskörzete tovább őrizheti népszerűségét. A nyári szünet és szabadságolás után számítanak egy kis pezsgésre az ingatlanpiacon.

Nagyon sok a nyitott kérdés 

Horváth Sára, ingatlanszakértő

A Balansz Ingatlanstúdió tulajdonos-ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a közelmúltbeli bejelentés után rengeteg telefonhívást kaptak, a legtöbben a jövő év elején bekövetkező változásokról érdeklődtek. 

– Mivel a rendelet szövege még nem tisztázott, mi sem tudtunk semmi biztosat mondani a bennünket megkereső ügyfeleknek – fogalmazott Horváth Sára. A szakember szerint az látható, hogy a csok a jelenlegi formájában jövőre nem megy majd tovább, s a mostani támogatási rendszer csak a kistelepüléseken található ingatlanokra vonatkozik majd. 

– Mivel a mostani felállás még az év végéig fennmaradni látszik, a 25–60 milliós ingatlanok iránt megélénkült a kereslet. Személy szerint azt gondolom, ha a városi csokot ki is vezetik, valamilyen másfajta támogatási rendszert kitalálnak majd helyette – mondta a Balansz Ingatlan- stúdió tulajdonos-ügyvezetője. 

KO, TG

 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában