Nyíregyháza

2023.07.30. 10:14

Ellenőrzik földről, s levegőből

Rendszeresen felhívják a figyelmet a parlagfű irtására.

Szon.hu

Fotó: KOVACS PETER

 Az allergiások már érzik: itt a parlagfűszezon – a parlagfűmentesítést   a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal a felügyeleti törvény és a szakminiszteri rendelet előírásai alapján végzi, s mint lapunknak elmondták, rendszeresen felhívják a gazdálkodók figyelmét a folyamatos irtásra.

Bírságot szabhatnak ki

A kormányhivatal mezőgazdászai és növényvédelmi felügyelői külterületeken, a települések jegyzői pedig a belterületeken derítik fel a parlagfüves ingatlanokat, a nem művelt parlagfüves területeket és a nem megfelelően gyomirtott parcellákat, kalászos tarlókat, táblaszéleket, önkormányzati és közutakat, de a belterületi elhanyagolt ingatlanokat is rögzítik. A jogszabályok kötelezővé teszik a földterület tulajdonosa, illetve a földhasználó számára a parlagfű elleni védekezést.

 A felvett jegyzőkönyvek adatai alapján indulnak az eljárások a földhasználóval, tulajdonossal szemben: a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el és a terület nagyságától, illetve a gyomborítottságtól függően 15 ezer–5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki.

Megtudtuk: az elmúlt években a parlagfüves területek felderítésében kiemelt szerepet kapott a légi felderítés, hiszen a légi fényképek készítésével nagy pontossággal meg lehet határozni a parlagfűvel fertőzött foltokat. Az idén a drónos felderítés kerül előtérbe, amely gyorsítja és pontosabbá teszi a szemléket. Az Agrár-környezetvédelmi programba belépők nagy területen vetettek növényvédőszer-mentes sávokat, pillangós ültetvényeket, méhlegelőket. Az ilyen területeken a kaszálást mindenképpen végezzék el, mivel ott a ritka tőállomány miatt a parlagfű már virágzó állapotban van, és a napokban elkezdődik a pollen szóródása – hívják fel a figyelmet.

KM

Illusztráció: MW-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában