Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.07.20. 14:51

Ez a csalánfélék virágzásának csúcsidőszaka, de már készülődik a parlagfű is

Szon.hu

Tart a pollenszezon átmeneti időszaka, a következő napokban az esőzések következtében átmenetileg lecsökkenhet a pollenterhelés. Ez a csalánfélék virágzásának csúcsidőszaka, virágporuk jellemzően magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék pollenszórása túljutott a tetőzésén, koncentrációjuk országosan közepes. Több helyen már megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora, koncentrációjuk még alacsony. A többi lágyszárú allergén közül az útifű virágporának koncentrációja közepes, a kenderféléké és a lóromé alacsony, esetenként közepes szintet érhet el, míg a libatopfélék, az ernyősvirágzatúak, a gyékény és a sás pollenszemei alacsony koncentrációban vannak jelen. A fák közül még jelen van a levegőben a hárs, a szelídgesztenye, a fenyőfélék, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje, jellemzően alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan nagyon magas, az Epicoccumé a közepes-magas tartományban alakulhat – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális jelentésében.

Az előrejelzések alapján július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Az arra érzékenyek tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya, valamint szemviszketést, orrfolyást, tüsszögést. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel orvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában