Mátészalka

2023.08.22. 15:35

Aki bölcsődét épít, bízik a jövőben

A családpolitika nem csak egy ügy a sok közül: ez a legfontosabb – hangsúlyozta az államtitkár.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Noha csak jövőre adják át a mátészalkai Széchenyi István katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda új intézményét, a bölcsődét, máris van egy jelentkező: a csöppség egy babakocsiban pihenve vett részt a keddi alapkőletételi ünnepségen.  Az esemény nemcsak emiatt volt különleges, de azért is, mert a munkálatokkal annyira előrehaladtak a kivitelezők, hogy akár bokrétaünnepet is tarthattak volna, hiszen már állnak a falak, s bejárható az épület. Dienes Béla intézményvezető elmondta, ezen a helyen mindig az oktatást, a nevelést szolgáló intézmények működtek, néhány hónapon belül pedig elkészül a három csoportszobás, 42 kisgyermek második otthonául szolgáló bölcsőde, amihez 603 millió forint uniós és állami forrást nyert a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. –  Azzal, hogy letesszük egy bölcsőde alapkövét, azt üzenjük, hogy bízunk a jövőben, a gyerekekben és a családokban – fogalmazott, és hozzátette: a kicsiket gyerekparadicsom várja majd a megújuló energiaforrásokra épülő intézményben.  

Megbecsülik a családokat 

– Nagy öröm végigsétálni a városon, látni az épülő vagy megújuló házakat, s jó hallani az udvarokról kiszűrődő gyerekhangokat – ezt mondta dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere, aki az egyik legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a családok azt érezzék: itt megbecsülik őket.  – Ennek érdekében több bölcsőde is épül, a gólyakerti városrész pedig egy hatalmas játszótérrel gazdagodik, amivel a helyiek egy régi álma valósul meg – tette hozzá. Kovács Sándor országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a jövő generációba fektetett forrás és hit tartja meg Magyarországot, ennek az alapjait pedig az ilyen és ehhez hasonló beruházásokkal most kell letenni. Azt mondta, kötelességünk megtenni azt, amit elvár tőlünk a társadalom. 

Ez a legfontosabb ügy

– A családok túlélésének záloga, hogy szülessenek gyerekek, ám ha nem így történik, azt a nemzet sem éli túl, ezért ez sorskérdés – ezt mondta az ünnepségen a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila, kiemelve, hogy a kormány számára a családpolitika nem csupán egy ügy a sok közül. – Bölcsődékre nagy szükség van, hiszen ha a szülők biztonságban tudják a gyermeküket, hamarabb visszatérhetnek a munka világába. Ezt felismerve indította el a kormány azt a programot, aminek eredményeként ma, 2023-ban 61 500 bölcsődei férőhely van Magyarországon, csaknem duplaannyi, mint amennyi 2010-ben volt.  Összesen 1055 hazai településen van ilyen intézmény – ez háromszor annyi, mint tizenhárom évvel ezelőtt.  Ehhez a kormány a költségvetésből és uniós forrásokból 200 milliárd forintot biztosított az elmúlt években, és így lesz a következő időszakban is. Ezek a fejlesztések a közösségek megtartó erejét is erősítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok helyben igénybe vehessék ezt a szolgáltatást, s ne kelljen egy másik településre költözniük – mondta, majd hangsúlyozta: a családpolitika jelentőségét a nehéz gazdasági helyzet és az Ukrajnában dúló háború ellenére sem szabad szem elől téveszteni.

Meg kell tanulni jónak lenni

Az alapkő megáldása előtt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök úgy fogalmazott: fontosak az építkezések, de nagyon lényeges, hogy tudjunk belül, lelkiekben is építkezni. –  Szent István király, akinek életútjára vasárnap emlékeztünk, úgy gondolkodott a nemzetről, mint egy nagy családról és tudta, szükség van arra, hogy a gyerekek megtanulják a szüleiktől a jóságot. Ezt mindannyiunk számára fontos feladat, ha pedig így lesz, növekszik majd körülöttünk a szeretet. Csak úgy érdemes alakítani a saját földi sorsunkat, hogy közben Isten országát is építjük – tette hozzá a püspök.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában