Csenger

2023.08.27. 11:30

Hamvasztás házilagosan: lángba borult a ravatal

A kastélyszobában nagyméretű égő gyertyák övezte ravatalra helyezték a halottat.

Szon.hu

Képessy László úri laka

Fotó: Fábián László archívuma

 

 

Száztizenkilenc éve különös esemény történt meg Csengerben, mint azt az 1904 június 24-i Szatmár-Németi nevű napilapból megtudtuk – írta lapunknak Fábián László, etnográfus, ny. múzeumvezető.
A cikk az „Elégett halott” horrorisztikus címet viselte, s egy nem mindennapi esetet taglal. Az történt ugyanis, hogy Csengerben június 18-án elhunyt özv. Képessy Gyuláné, oroszfái Fogarassy Anna „földbirtokosnő”. A Képessyek kastélyának egyik szobájában nagyméretű égő gyertyák övezte ravatalra helyezték a halottat, és éjszakára magára hagyták. Hogy-hogynem a ravatal az egyik nagyméretű gyertyától tüzet fogott, olyannyira, hogy „az ércz koporsó elolvadt, s a benne lévő holttest egészen összeégett”. Jó későn vehették csak észre a családtagok, vagy a személyzet a tüzet, akik csak annyit tehettek „hogy a házat mentették meg a tűztől, mert már a bútorok is égtek”. Azt már nem írta az újság, hogy miként szereztek új koporsót, s hogy tették bele az összeégett testet. Az utóbbi mindenesetre nem lehetett egy szívderítő látvány.

Mondhatni Csengerben ez volt az első és utolsó hamvasztás, igaz házilagos kivitelben.

Síremlék
Fotó: Fábián László archívuma


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában