Nyíregyháza

2023.08.13. 15:30

Roma szakkollégium: ahol előny a hátrány

Az Evangélikus Roma Szakkollégiumban esélyt és támogatást is adnak a tanuláshoz, várják a jelentkezőket.

Bednárik Mónika

A közösségi programok, kirándulások sem hiányoznak a szakkollégisták életéből 

Forrás: intézmény

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium az idén is felvételt hirdet egyetemre, főiskolára most felvett, illetve már ott tanuló hallgatóknak. Elsősorban romákat, illetve hátrányos helyzetűeket segít felsőoktatási tanulmányaik során, hogy a tehetséges, jó képességű fiatalok anyagiak híján, szociokulturális hátrányaik miatt ne morzsolódjanak le. 

Ne csak álom legyen a diploma 

– Akik a mi „célcsoportunkat” adják, egyre mélyebb szegénységbe csúsznak, a családoknak óriási terhet jelent a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása, ezért nagyon fontos, hogy a roma származású és a hátrányos helyzetben élő diákok tudjanak az ösztöndíj- és támogatási lehetőségekről. A szakkollégium személyre szabott segítséget ad a hátrányok lefaragásához, így az egyetemi, felsőfokú tanulmányi követelmények könnyebben teljesíthetőek. Sikeres intézmény vagyunk, év közben nem hagyják el a hallgatók a szakkollégiumot, alapképzésben, felsőfokú szakképzésben és mesterszakon is többen végeznek minden tanévben – mondta lapunknak Molnár Erzsébet evangélikus lelkész. – Nem csak diplomásnak szánjuk őket a szakkollégiumban, ahol a most induló 13. tanévünkben is ugyanaz a célunk és küldetésünk: kinevelni olyan értelmiségieket, akik a keresztény értékrenddel megerősítve képesek tenni a hazai cigányság integrációja érdekében, és példaképei lehetnek azoknak is, akik úgy érzik, a nehéz anyagi helyzet, az otthonról hozott hátrányok miatt kevés az esélyük. Éppen ezért nem is mernek egyetemi tanulmányokban, diplomaszerzésben gondolkodni. 

A szakkollégium intézményvezetője hangsúlyozta: a Nyíregyházi Egyetemre vagy a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára felvett hallgatókat a tutori és mentori programban pedagógusok segítik, kapnak ösztöndíjat (ebből fizetik a kollégiumi díjukat), ám ehhez bizonyos elvárásoknak kell megfelelniük tanulmányi eredményben, közösségi szolgálatban, ez utóbbiból a havi 10 órányi önkéntesség kötelező. 
A tutorok a tanulási hátrányokat segítenek enyhíteni, ők elsősorban egyetemi oktatók. A mentorok életvezetési, szociokulturális hiányosságok, nehézségek leküzdésében állnak a hallgatók mellett. Régebben ezt külsős pedagógusok, mentálhigiénés szakemberek bevonásával végezték, ma már belső körből oldják meg, hiszen a munkatársak ismerik a hallgatókat, és az elakadásokat is ők tudják a legjobban kezelni. 

Már a középiskolától segítenek 

– Az első intézmény voltunk a roma szakkollégiumok között, amely már 2012-ben, a második tanévtől felismerte, ahhoz, hogy nekünk itt az egyetemen hallgatónk legyen, a középiskolások felé is ki kell nyújtani a kezünket. Nyíregyházától Ibrányon, Nagykállón át Baktalórántházáig több olyan gimnáziumot, szakközépiskolát kerestünk meg, ahol van Arany János Tehetséggondozó Program, vagy magas a hátrányos helyzetű diákok aránya. Az együttműködés kiváló lett, sokan kerültek be ezekből az iskolákból az egyetemre és a szakkollégiumunkba, majd fejezték be sikeresen a tanulmányaikat. Diplomás szakemberként olyan utat járhattak végig, és olyan életet élhetnek, amilyenről kisgyermekként talán álmodni sem mertek – mondta Molnár Erzsébet azzal kapcsolatban, hogyan épülnek egymásra a segítő lépcsőfokok. 
Az intézményvezető szíve szerint mindenkit felsorolna, de büszkén említette egykori hallgatóik közül Virág Ádámot, aki első diplomáját szociális munkásként szerezte, majd két mesterdiploma után az ELTE doktori iskolájában folytatta tudományos tevékenységét, igazi példakép a roma szakkollégiumi hálózatban. – Varga Ákos és Orgován Vivien a Felzárkozó Település Program koordinátorai, ők dolgozták ki az olcsvai projektet, irányítják és viszik végig. Itt szereztek diplomát, és itt találtak egymásra. A házaspár családjának több tagja is szakkollégista volt, közülük Beri Károlyt említeném, aki kollégánk lett, földrajz–testnevelés szakos pedagógusként a középiskolai mentorálás programunkért felel – sorolta Molnár Erzsébet. 

Jelentkezési feltételek 

– A felvételi eljárás első körében az augusztus 15-én délutánig – az ezután érkező jelentkezéseket nem tudjuk elfogadni – beküldött dokumentumokat (önéletrajzot, a sikeres felvételiről szóló értesítés másolatát, motivációs levelet és egy esszét) értékeli a szakkollégium felvételi bizottsága. Tudjuk, hogy nem mindenkinek sikerült azonnal bejutnia a választott egyetemre, így azok jelentkezését is várjuk – legyen államilag támogatott vagy önköltséges képzésre felvett/jelentkezett diák –, akik a pótfelvételi eljárás eredményére várnak – hangsúlyozta az intézményvezető. – Információink szerint augusztus végére várható a pótfelvételi eljárás eredménye, ettől függetlenül a jelentkezési lap beadható, legfeljebb a bevonótáborban kapja meg a hírt, hogy felvették-e. Évekkel ezelőtt egyedi módszert választott a szakkollégium vezetősége a felvételi eljárásra. A megalapozottabb döntés érdekében bevonótábort rendeznek, amely minden jelentkező számára ingyenes. A tábor augusztus végén lesz, ahol közösségi programokba ágyazva is meghallgatja a jelentkező fiatalokat a felvételi bizottság. 
A kollégium már záróvizsgázott, és a diplomájukat átvett 160-170 diákja bizonyítja: sokan elérik az álmaikat az Evangélikus Roma Szakkollégium segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában