Líbia

2023.09.24. 11:30

Elképesztő veszteség szemtanúi a magyar speciális mentők Líbiában (fotók)

Pokoli helyzeten kell úrrá lenniük a magyar mentőcsapatoknak Líbiában. Romok, sártenger és holttestek mindenütt.

Szon.hu

– Mindenki jól van, nagy erőkkel vetették bele magukat a munkába az alakulatok – erről szólnak a mentőszervezetek közösségi oldalán megosztott hírek, s a fotókon láthatjuk, óriási pusztítást hagyott maga után a szeptember 10-ei Daniel vihar, a szökőárral felérő víztömeg teljesen elmosta Derna városát. A katasztrófa éjszaka, álmában érte a családokat.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, nyíregyházi speciális mentő is segítséget nyújt a vihar sújtotta térségben. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjai (a szolnoki Életjel, a miskolci Spider, a budapesti Főnix Mentőcsoport, valamint a LEGOTT Mentőcsoport) között a nyíregyházi Madarász Lajos búvár is kint van a terepen, napok óta ott dolgozik, ahol a szükség megkívánja. A kapcsolatot a LEGOTT vezetőjével, Kristóf Imrével tartja.

Kristóf Imre elmondta, a csapat minden tagja épségben van, a líbiai katonaság vigyázza a rendet a kárterületen, ami a civilektől teljesen el van zárva, a mentési feladatokat pedig a helyi hatóságok irányítják.

– Virradattól sötétedésig kint vannak a katasztrófa helyszínén. Az elmúlt napokban azokat az elzárt területeket, amiket eddig még nem néztek át, átvizsgálják, keresőkutyákkal mennek be a romok alá. Annyi a feladatuk, hogy bejelölik a helyet, ahol jártak, majd átadják a területet az ottani szakembereknek, akik kiemelik az elhunytakat. Ennyi idő elteltével élő embert sajnos már nem találtak a kollégák – osztotta meg információit Kristóf Imre. Hozzátette, még mindig nehézkes az internetkapcsolat, kevés hír fut be hozzájuk, de nem is lenne ideje a csapatnak a kommunikációval foglalkozni, egész nap a mentési helyszíneken tartózkodnak.

– Vízen a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata dolgozik, folyamatosan emelik ki a holttesteket a vízből. Megrázó, amit látnak, amit átélnek. Megnéztem az egyik posztjukat, amelyen egyetlen nap leforgása alatt 47 halottat emeletek ki a vízből és a romok közül, elképesztő veszteségnek a szemtanúi. Azt írták: a katasztrófa helyszínétől 15 kilométerre érnek partot a vízben elhunytak, és sajnos a katasztrófa mechanizmusa, az eltelt idő és a hullámzás, valamint a sziklás part miatt a testek szörnyű állapotban vannak”.

– Több ezer embert keresnek még. Ahogyan a kollégák elmondták, fontos a helyi hatóságokkal az együttműködés, ugyanis ők jelzik, hogy milyen mentési munkára van éppen szükségük. Egy olyan csapatot állítottunk össze, akik bármilyen mentési munkára befoghatók, több szakterületen is bevonhatók. Több mint 30 bevetésen vagyunk túl, s mindenhol mindig egyet kérünk: a csapatunk ne legyen megbontva, maradjon együtt. Líbiában is együtt dolgoznak a fiúk. Ahogy telnek napok, úgy fizikálisan és mentálisan is fáradni fognak, ez törvényszerű, hiszen nem múltak el a veszélyek, ilyenkor mindig a levegőben van egy esetleges épületomlás, s a sok holttest miatt a fertőzésveszély. Ha valaki egy kicsit fárad vagy lelkileg megrogy, átbeszélik egymással a dolgokat... –mondta.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában