Derna

2023.09.19. 15:15

Nyíregyházi búvár utazott a magyar mentőcsapattal a líbiai katasztrófa helyszínére

Szon.hu
Madarász Lajos ( jobbról harmadik) az indulásnál       
Forrás: Lehoczki László speciális mentő oldala

Óriási pusztítást végzett a Daniel vihar a százezer lakosú Dernában, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon átívelő völgyet szeptember 10-én. A cunamiszerű vízözön éjszaka, álmukban érte utol a családokat. Egy héttel a katasztrófa után a romok alatt, s a sáros víztömegben keresik a holttesteket, sajnos kevés a remény túlélőkre.

A múlt hét vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte: „A magyar mentőalakulatok hajóra tudtak szállni és hétfőre elérhetik Líbia katasztrófa sújtotta régióját. Kétségkívül emberfeletti munka vár a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjaira” – írta a miniszter.

Az Inter Rescue Hungarian USAR Team tagja a szolnoki Életjel, a miskolci Spider, a budapesti Főnix Mentőcsoport, valamint a LEGOTT Mentőcsoport . Ez utóbbihoz tartozik a nyíregyházi Madarász Lajos, ő a csoport merülési vezetője és víz alatti szonárkezelője. Őt egyelőre nem tudtuk elérni, ezért a LEGOTT vezetőjével, Kristóf Imrével beszéltünk.

Sátorkórházat építenek

Elmondta, most még nem tudja megmondani, hogy milyen feladatok várnak a magyar mentőalakulatra, ezidáig az volt a legfontosabb feladat, hogy biztonságban eljussanak a helyszínre,  ahol még mindig kaotikus állapotok uralkodnak.

– Derna városát nem lesz könnyű megközelíteniük a mentőcsapatoknak, a vihar lerombolta az utakat, a hidakat, romba döntötte az épületeket. Óriási a víztömeg. Hullákat vet partra a tenger, komoly egészségügyi kockázatokkal is számolni kell, például fertőzésekkel. Egy speciális mentőcsoport attól speciális, hogy többféle feladatra képes: a magyarok segíteni tudnak a kutyás keresésben, csónakból szonárral kutatnak, ha azt kérik a helyi hatóságok, ugyanis az irányítás a helyiek dolga. Sanszos, hogy sátorkórházat kell építeni, s a nemzetközi összefogás eredményeképp egy nagyobb gyógyszerszállítmány is érkezik az afrikai országba. Egyelőre nem sokat tudunk mondani a kinti feladatokról, a kollégák jól vannak, és folyamatosan beszámolnak majd a mentési munkáról – foglalta össze röviden a jelenlegi helyzetképet Kristóf Imre, s megígérte, a napokban további híreket oszt meg szerkesztőségünkkel a LEGOTT líbiai munkájáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában