Nyíregyháza

2023.09.15. 14:01

Szakmamustra fesztiválhangulatban

Összeért a kereslet és a kínálat a Kossuth téren.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

A szakmák minibirodalmává változott a belváros, pénteken igazi fesztiválhangulatban ismerkedhettek meg az általános és középiskolások a Nyíregyházi Szakképzési Centrum rendkívül színes palettájával és azokkal a helyi vállalkozásokkal, melyek tárt karokkal várják a jó szakembereket. Összeért a kereslet és a kínálat a Kossuth téren, ahol tematikus utcákon, sétányokon barangolva juthattak hasznos információkhoz a pályaválasztás előtt állók, akik új kihívásokat keresve szeretnének szakmát tanulni, vagy folytatni kívánják korábban megszakított tanulmányaikat, sőt, még az őket támogató pedagógusok és a szülők is.

– A SzakMafeszten jó hangulatban szeretnénk a fiataloknak kedvet csinálni ahhoz, hogy itt tervezzék a jövőjüket, mindezt egy különleges összefogás révén. A nyíregyházi önkormányzat mellett itt vannak a szakképzés résztvevői, a nagyfoglalkoztatók és több kapcsolódó szervezet, hogy bemutassuk, milyen lehetőségeket kínál a város azoknak, akik munkát keresnek vagy most, vagy tanulmányaik befejezésével – hangsúlyozta a megnyitón dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere.

– Az országban negyvenegy szakképzési centrum működik, ezeket különböző szempontok alapján figyeljük és értékeljük, és büszkén mondhatom, hogy az egyik legkiemelkedőbb a nyíregyházi, ahol mind a huszonnégy-féle ágazat szakmája fellelhető – vette át a szót Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

– Láttam a tömegben óvodásokat, alsó tagozatos általános iskolásokat, akik még messze vannak a szakmaválasztástól, de azt, hogy akár játékos formában, de megismerjék a szakmai palettát, nem lehet elég korán elkezdeni. De itt vannak a nyolcadikosok is, akik felmérhetik, merre indulhatnak tovább, és akiknek azt tanácsolom, hogy használják ki a szakképzés nyújtotta lehetőségeket. Az ötéves technikumi képzés a főiskola, egyetem előszobája, a szakképző iskolákban három év alatt kitanulhatnak egy mesterséget, nem beszélve az ösztöndíjrendszerről – mutatott rá a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Pölöskei Gáborné kitért az érettségizett, de a folytatással kapcsolatban bizonytalan fiatalokra és azokra a felnőttekre, akik szeretnének új szakmát tanulni vagy a már meglévő tudásukat gyarapítani.

– Mindannyiunk legfontosabb célja, hogy egyre több jól képzett szakember legyen – szögezte le elöljáróban Gurbánné Papp Mária. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette: azért vállaltak nagy szerepet a rendezvényen, mert soha ilyen összefogás nem volt korábban Nyíregyházán, mint amilyet a SzakMafeszt megkívánt. – Nem a megszokott módon, kiállítóként, hanem tematikus utcákon és kreatív foglalkozásokon akartunk megjelenni.

S hogy mennyire sikerült felkelteni a fiatalok érdeklődését a SzakMafeszt iránt, jól mutatja, hogy bár többször eleredt az eső, a Kossuth tér nemhogy kiürült volna, egyre zsúfoltabb lett. Hosszú sorok kígyóztak a standoknál, s miközben megismertek egy-egy iskolát, céget, gyárat, értékes nyeremények reményében pecsétet is gyűjtöttek a fesztiválozók.

Szendrei Sztella a nyíregyházi Eötvös-gyakorlóiskola kilencedikes diákja. Alaposan körbejárta a belvárost, s mint elárulta, minden szakágból van valami, ami érdekli.

– A honvédség és a művészeti szakgimnázium standjánál időztem el egy kicsit, annak ellenére, hogy a biológia és az informatika az, ami igazán vonz. Még nem tudom, milyen pályán indulok el, de abban biztos vagyok, hogy ezen a területen találom meg az álommunkámat. Mindenképpen szeretnék valami olyannal foglalkozni, amit élvezek is – jegyezte meg Sztella. 

Zolcsák Viktória 12. osztályos a Wesselényi-technikumban. A tekerd! csoport tagjaként többször épített már közösen legó-mozaikképeket gyerekkel, ami nagy hatással volt rá.

– Most kozmetikusnak tanulok, de szeretnék főiskolára menni, ugyanis óvónőként képzelem el a jövőmet. Úgy gondolom, ma már egyre kevésbé vonzó ez a pálya, így el fogok tudni helyezkedni – mondta mosolyogva Viki, aki szerint a továbbtanulás előtt álló nyolcadikosok profitálhattak a legtöbbet a pénteki szakmafesztiválból.

Balogh Csilla a Bethlen Gábor iskola és óvoda magyartanára, kollégáival közösen úgy döntöttek, kihozzák az intézmény összes hetedik és nyolcadik osztályos diákját, valamint gimnazistáját.

– Körülbelül százhúsz gyerekkel látogattunk ki a SzakMafesztre. Fontosnak tartottuk, hogy eljöjjünk, egyrészt azért, mert nagyon különleges, hogy egy helyen ismerkedhetnek meg a különböző szakmákkal. Másrészt olyan részletekbe láthatnak bele, amiket mi nem biztos, hogy ismerünk. Azzal segítünk tehát a legtöbbet, hogy elhozzuk őket erre a pályaorientációs napnak is betudható rendezvényre, ahol szakemberekkel találkozhatnak és beleshetnek a kulisszák mögé.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában