Nyíregyháza

2023.09.19. 20:00

Vadonatúj otthonra leltek az autóbuszok

Kedden délután ünnepélyes keretek között adták a Nyíregyháza új autóbusz-telephelyét.

Szon.hu
Vadonatúj otthonra leltek az autóbuszok
Fotó: Dodó Ferenc

– A Volánbusz történetében egyedülálló beruházás átadásán vagyunk most jelen. Ma Magyarorszon ez számít a legfejlettebb üzemcsarnoknak – jelentette ki Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. kelet-magyarországi régiójának forgalmi igazgatója. Kedd délután a nyíregyházi Bónis Sámuel utcai autóbusz-telephelyet a nemzeti színű szalag átvágásával, ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének.

Amikor a volt Vay Ádám laktanya területén letették a beruházás alapkövét, elhangzott:  Nyíregyháza önkormányzata elkötelezett azért, hogy minél környezetbarátabb és egyben modernebb is legyen a közösségi közlekedés, ezt a törekvést pedig az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program nyertes pályázata is támogatja. Dr. Kovács Ferenc polgármester felidézte, hogy 2018 februárjától járják a város útjait a sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszok, melyekből negyvenegy járművet szereztek be. A projekt összköltsége 8,098 milliárd forint, és a buszok beszerzése mellett töltőállomás létesítése és autóbusz-telephely kialakítása is szerepelt a komplex programban.  

– A vadonatúj, modern, minden igényt kielégítő telephelyet önkormányzatunk átadja üzemeltetésre a Volánbusznak – közölte dr. Kovács Ferenc. – A KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. generálkivitelezésében kiépített infrastruktúra biztosítja a mindennapi rutin szerinti feladatok ellátásához szükséges munkák hátterét. Ez hozzájárul a helyi közösségi közlekedés megfelelő színvonalának biztosítását. A mostani átadás egy újabb mérföldkő a fejlesztéseink útján. Remélem, hamarosan az elektromos buszok is ideérnek majd.

      A telephely teljes területe 44 ezer négyzetméter, ebből valamivel több mint a felén alakítottak ki útburkolatot, járdát és parkolót. Épült javítócsarnok, iroda- és portaépület, raktár, üzemanyagtöltő. Nagy gondot fordítottak a zöldfelületre, az öntözött gyepre, 141 fát ültettek és 2593 cserjét telepítettek.  

Fejes Miklós, a Volánbusz Zrt. kelet-magyarországi régiójának forgalmi igazgatója közölte, hogy 2018 óta komoly járműfejlesztést hajtottak végre. Környezetkímélő, komfortos buszokkal újult meg a flotta, a járműpark átlagéletkora nagy mértékben csökkent.

A Volánbusz Zrt. flottája 164 darab új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusszal bővült. Ezekből 75 a fővárosi agglomerációban közlekedik, Szegeden 10, Szolnokon 40, Zalaegerszegen 39 állt forgalomba az elővárosokban.

– Egy modern közlekedési vállalat nem képzelhető el környezetbarát, energiatakarékos eszközök nélkül. Az egyik legnagyobb kihívás a közlekedés számára az energiafogyasztás mérséklése, a klímavédelmi követelményeknek megfelelés. Összesen 102 elektromos autóbusz van az állományunkban, ezt a mutatót szeretnénk növelni a közeljövőben, és e téren Nyíregyháza is szerepet kaphat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában