Nyíregyháza

2023.10.24. 17:30

Elkezdték a sírok helyreállítását

Az Északi temetőben hétvégén az orkán erejű szél letört egy hatalmas faágat, és megrongálta a sírokat.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Szomorú látvány fogadta a temetőbe érkezőket, de a temető fenntartója, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Temetkezési Kft. már elkezdte a helyreállítási munkálatokat és a kárfelmérést. Pénzes Tibor ügyvezető elmondta, hogy a hatalmas faágat eltávolították – olyan nagy volt, hogy daruval kellett megemelni, hogy ne okozzon további kárt – felaprították és elszállították, a síremlékek fejléceit visszaállították, vázákat visszaragasztották, sajnos egy fedlap eltört.

A kárfelmérés még tart

– Mivel ez egy egészséges faág volt, társaságunkat, a fenntartót nem terheli felelősség ilyen sajnálatos természeti csapás esetén, ami az extrém időjárás miatt alakult ki. Most is egy szárazabb idő után a sok eső miatt elnehezülnek az ágak, és ilyenkor egy erős széllökés miatt is egyből hasad a fa. Ha a munkálatok során a társaság okoz véletlenül kárt, az a mi felelősségünk – fejtette ki Pénzes Tibor.

Fotó: Dodó Ferenc

– Mindent megteszünk azonban most is azért, hogy a közelgő mindenszentek, halottak napja alkalmából méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről a hozzátartozók. Azokat a sírtulajdonosokat értesítjük, ahol valamilyen sérülés, kár keletkezett, vagy hozzá kellett nyúlni a sírhoz a helyreállítás során. Voltak olyan fejlécek, amelyeket nem csapoltak be rendesen, nem lettek szabályosan összeállítva amikor felállították, ez okozta több esetben, hogy ledőltek. Készültek előtte és utána fotók is, a kárfelmérés még tart, idáig egy síremlék fedlapot találtunk, ami komolyabban sérült, betört amikor ráborult a fejléc. Sajnos a hozzátartozók a körbekerített területen belül hétvégén már elkezdték gallyazni a nagy ágat, megfelelő rögzítés nélkül, ami nagyon balesetveszélyes – mondta Pénzes Tibor, és nyomatékosan felhívta a hozzátartozók figyelmét, hogy ha ilyen eset történik, akkor a portaszolgálatnál tegyenek bejelentést, az illetékesek azonnal szalaggal lezárják a területet, ahogy történt a hétvégén, és az első munkanapon megkezdik a szakszerű helyreállítást. 

Fotó: Dodó Ferenc

– Semmiképpen ne menjenek be az elkerített területre. Az anyagi kár felmérése is nehezebb amiatt, hogy hétfőre a hozzátartozók több helyen eltakarították a letört faágakat, helyreállították a sírok környékét – tette hozzá az ügyvezető.

Folyamatos ellenőrzés

Kérdésre Pénzes Tibor elmondta, hogy rendszeresen vizsgálják a fákat, ha olyat találnak, ami száraz, sérült, vagy beteg, akkor azt azonnal kivágják, de csak azután, miután engedélyezte a főkertész, ugyanis minden egyes fakivágáshoz az engedélye szükséges, a gallyazást is idényszerűen folyamatosan végzik. Több millió forintot fordítanak éves szinten a fák karbantartására, ápolására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában