Nyíregyháza

2023.10.14. 15:30

Kis lépésekkel is szebbé tehető a világunk

Az idén a Szent Imre Katolikus Gimnázium adott otthont a 72 óra kompromisszum nélkül akció országos megnyitójának.

Miklós István

16. alkalommal rendezik meg a történelmi egyházak közös önkéntes akciójukat, a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű programot

Fotó: Pusztai Sándor

Immár 16. alkalommal rendezik meg a történelmi egyházak közös önkéntes akciójukat, a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű programot. A háromnapos önkéntes akció a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében  kezdődött október 12-én, és egészen 15-éig tart. Célja, hogy népszerűsítse az önkéntes munkát a fiatalok körében. A rendezvény idei országos megnyitóját Nyíregyházán, a Szent Imre Katolikus Gimnázium kápolnájában tartották. Jelen voltak a történelmi egyházak képviselői, Nagy Szabina, Nyíregyháza önkormányzati képviselője, dr. Király Klaudia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője.

Önzetlenül, másokért

Palánki Ferenc, Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntőjében elmondta, az ország több táján is volt már az önkéntes akció megnyitója, de nem véletlen, hogy az idén Nyíregyházára esett a választás.

– Míg tavaly mintegy 1300 fiatal regisztrált az egyházmegyénkből a programra, addig az idén ezt sikerült megduplázni. Az önkéntes fiatalok számos feladatot kaphatnak, lesz, aki kerítésfestéssel, szemétszedéssel, vagy éppen az idősek meglátogatásával segít embertársain. A lényeg – ahogy a program neve is sugallja –, hogy mindezt megalkuvás nélkül, önzetlenül teszik másokért – hívta fel a figyelmet Palánki Ferenc.

– Megtiszteltetés az intézményünknek, hogy mi lehetünk e szociális és önkéntes akció megnyitójának házigazdái. A diákjaink hosszú évek óta szinte teljes létszámban vesznek részt igen színes, kreatív módon a környezetük szebbé tételében, a társaik vagy éppen az idősek megsegítésében – ezt már Tormássiné Kapitány Ágotha, a Szent Imre Katolikus Gimnázium intézményvezetője mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte: nagy dolgokat nem tehetnek, csupán kicsiket, de azt nagy szeretettel.

Változásra van szükség

– Ha nyitott szemmel járunk, és észrevesszük, hogyan szerezhetünk örömet másoknak, vagy hogyan lehetünk képesek a környezetünket alakítani, akkor máris megtettük az első lépést. A második lépés pedig az, hogy a terveket tettek követik, és tesszük a jót – hangsúlyozta Tormássiné Kapitány Ágotha.

Szabó Tamás atya a Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében arról beszélt, ez a világ nem tökéletes, s ezt a fiatalok szeretik is hangsúlyozni.

– Nem tökéletes, és változásra van szükség. A világban azt látjuk, egyre több a fegyveres konfliktus, és sokszor rombolásban mutatkozik meg a változtatási szándék. Ez azonban nem vezet sehová, éppen ezért nagy dolog, hogy újra és újra vannak olyan vezéregyéniségek, akik kapát, gereblyét, könyvet, mosolyt adnak a fiatalok kezébe, ők pedig építésbe, szépítésbe kezdenek. Aki pedig épít, az az Isten útján jár, és áldás másoknak – hívta fel a figyelmet Szabó Tamás, aki szerint örömteli dolog, hogy ebben a régióban ilyen sok ifjú akar áldássá válni.

– Önkénteskedni fontos és örömteli dolog, és az elmúlt évek eseményei megmutatták, mekkora erő és érték rejlik az önkéntesekben. Ahhoz, hogy mindezt a fiatalok megtapasztalják, nem is lehetnének jobb helyen, mint a 72 óra kompromisszum nélkül program ifjú segítői között. E kezdeményezés különlegessége, hogy nem csupán a munkavállalás, hanem az alkotás és a feladatok lebonyolítása is teljes egészében az önkéntes csapatokra van bízva – világított rá dr. Király Klaudia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője. Kiemelte: óriási közösségépítő ereje van a programnak, a régi barátságok elmélyülhetnek, miközben a résztvevők között új kapcsolatok is köttetnek.

Nemes célt szolgálnak

– Mindeközben az ifjúság egy nemes célt szolgál, melynek a motivációja a másokért tenni akarás. A történelmi egyházak immár 16. alkalommal valósítják meg ezt, és tökéletes példája annak, hogyan segíthetnek az egyházak mindazoknak, akik segítségre szorulnak – tette hozzá a titkárságvezető.

Bozorády András, a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese arról beszélt, az önkéntesség kiemelten fontos az evangélikus egyház életében.

– A mindennapjainkat is áthatja ez az érték, s aki részt vesz benne, átélheti, milyen örömet szerezni másoknak. A kommunizmus idején üldözték az egyházakat, s az akkori önkéntes szolgálók nélkül nem élhették volna túl ezeket az éveket. A programban kézzelfoghatóvá válik, hogy többek vagyunk, ha adunk – hangsúlyozta az esperes-helyettes.

– A napokban sokat hallhattunk a két Nobel-díjas magyarról, akik sokat tettek az emberiségért a tudományos munkájukkal. Mindketten megalkuvás nélkül végezték munkájukat, a nehézségek ellenére soha nem adták fel, s a körülmények ellenére sikerült megkoronázniuk a pályafutásukat. Ez a szemlélet jellemzi e program önkénteseit is, akik kitartóan haladnak a céljaik felé, de nem szabad, hogy mindez véget érjen a 72 óra leteltével, át kell járnia az egész életünket – vont párhuzamot dr. Gaál Sándor nyíregyházi református esperes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában