Mátészalka

2023.10.27. 08:03

Új inkubátorház segíti a város fejlődését

A Curtis utcán található épületet korábban egy orvosi védőkesztyűket gyártó cég bérelte.

Tarnavölgyi Gergely

Dr. Hanusi Péter (balra) és Seszták Oszkár a csütörtökön bemutatott inkubátorház előtt

Fotó: Tarnavölgyi Gergely

Bemutatták a mátészalkai ipari parkban a város legújabb inkubátorházát, a csütörtök délutáni ünnepséggel párhuzamosan pedig egy foglalkoztatási fórumot is szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal. 
Dr. Hanusi Pétertől, Mátészalka polgármesterétől megtudtuk, az inkubátorház már korábban megépült, egy egészségipari vállalkozás volt a bérlője, azonban a koronavírus miatt az önkormányzat eddig nem tudta megtartani a hivatalos átadóünnepséget. 

Bővülhet a foglalkoztatás 

Az 1200 négyzetméteres csarnok és a hozzátartozó kiszolgálóegységek 255 millió forintból, TOP-os forrásból épültek meg. 

– A beruházás célja a helyi vállalati, üzleti infrastruktúra, a gazdasági környezet javítása, a foglalkoztatás bővítése és a településen megvalósuló jövőbeni beruházások ösztönzése volt. Mi sem mutatja jobban a szükségességét egy ilyen ingatlannak, mint az, hogy még az ünnepélyes átadás előtt jelentkezett rá egy bérlő. Az inkubátorház most várja az újabb bérlőjét, addig is azt szeretnék, ha Mátészalka lakossága találna egy igazán „szalkai” nevet az épületnek – mondta dr. Hanusi Péter. 

A város polgármestere hozzátette, a névadásra vonatkozó felhívást az önkormányzat hamarosan meghirdeti. 
A mátészalkai bemutatón, illetve az azt követő foglalkoztatási fórumon részt vett Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is. 
Elmondta, a Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elnevezésű projekt alapvető célja a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliség és a munkaerőhiány csökkentése, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatottságának javítása, a vállalkozások versenyképességének erősítése, a területi egyenlőtlenségek mérséklése. 

Bérjellegű támogatás 

– A projekt részeként, az álláskeresők foglalkoztatásához háromfajta bérjellegű támogatást igényelhettek a munkáltatók, jelenleg harmincnapos munkatapasztalat-szerzési támogatásra van lehetőségük a foglalkoztatóknak. A program keretében eddig 1688 munkavállaló esetében döntött az irányítócsoport a munkaerőigény-támogatásáról, a meghatározott célcsoportba tartozó vármegyei álláskeresők támogatására összesen 2,2 milliárd forintot fordítottunk – tudtuk meg Seszták Oszkártól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában