Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.11.11. 13:00

Bevonultak az északkeleti vármegyei tartalékosok

Elindult az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlat.

Szon.hu

Fotó: honvedelem.hu

A november 7-ei, hódmezővásárhelyi megnyitón jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
A tárcavezető elmondta: az amerikai, horvát, olasz és török részvétellel zajló rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás egy jelentős részét érintő hadgyakorlat megszervezése és végrehajtása komoly feladat.

– Jelenleg, a gyakorlat kezdeti fázisában közel 1000 katonát érint, ebből 340-en külföldiek, 170-en tartalékos magyar honvédek. Legfőbb célja, hogy tesztelje az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességét – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Megyénket képviselik

A Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred állományába tartozó tartalékos katonák is részt vesznek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton, amely az ország védelmi igazgatási rendszerét is teszteli - közölte a honvedelem.hu.

Hozzátették: "november első teljes hetében közel 190 tartalékos katona vonult be a területvédelmi ezred három zászlóaljának települési helyeire Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében, hogy célfelkészítésen vegyen részt, mielőtt megkezdi meghatározott feladatait a három északkeleti vármegye területén".

Közölték azt is, a tartalékosok a felkészülési időszakban az általános lőkiképzési ismeretek mellett gyakorolják az ellenőrző-áteresztő pont telepítését, üzemeltetését, konvojok kísérését és közelbiztosítását, valamint az őrszolgálati feladatokat.

A gyakorlat a többi között lehetőséget teremt arra, hogy az ezred minél hatékonyabban tudjon együttműködni műveleti alakulatokkal és közigazgatási szervekkel - írták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában