Honvédelem

2023.11.11. 13:30

Kiképzési repüléseket hajtanak végre a Gripenek Szabolcs vármegye térségében

Szon.hu

Fotó: honvedelem.hu

Ahogy arról beszámoltunk, elindult az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlat.

A honvedelem.hu oldaláról az is kiderül, hogy a Gripenek kiképzési repüléseket hajtanak végre az Adaptive Hussars 23 keretében, emiatt Zalában és három északkeleti vármegyében, köztük Szabolcs-Szatmár-Beregben is nagyobb zaj- és hanghatás várható.

Azt írták: a hadgyakorlat keretén belül november 13-17-én a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel kiképzési repüléseket hajt végre Sármellék, Zalaapáti, Zalavár, Alsópáhok, Zalaszabar, Zalakomár, Hévíz, Zalakaros, Pacsa, Zalacsány, Kehidakustány és környékén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar térségében.     Ezekben a régiókban a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatás várható - jegyezték meg. A  Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát – tették hozzá.

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred két hete átadott NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik a hadgyakorlatba. Az új felszín-levegő rakétarendszerrel légvédelmi rakéta oltalmazási feladatot hajtanak végre november 13-ától Hajdúhadházon.

Fotó: honvedelem.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában