Balkány

2023.11.25. 15:30

Disznóvágás és pálinkamustra: fontos a hagyományok tisztelete!

Tarnavölgyi Gergely

Ebben az esztendőben Balkány adott otthont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezete és a Nyírség Együttműködési Nonprofit Kft. hagyományos Szent András-napi disznóvágásának és pálinkamustrájának. A rendezvényt a szervezők összekötötték a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű kezdeményezés vármegyei záróünnepségével is.

A disznóvágás és pálinkamustra résztvevőit először dr. Nagy István agárminiszter köszöntötte, aki eddig minden ilyen rendezvényt megtisztelt személyes jelenlétével. A tárcavezető beszédében a hagyományok tiszteletének és továbbvitelének fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Kiemelte, a magyar kultúra részét képezi a disznótoros és a pálinka is.

– Bár már más világot élünk, mint éltek annak idején szüleink, nagyszüleink, de vannak olyan dolgok, amik a magyar identitás részét képezik, ilyen például a disznóvágás is. Ezeket a hagyományokat tisztelni kell. Nem szabad hagyni, hogy a hazai gasztronómiára ráerőltessék a különféle bogarak, tücskök és sáskák fogyasztását, ez nem a miénk, és remélem, nem is lesz az soha. Becsüljük meg a hagyományainkat, értékeinket, mert mi ezek miatt is vagyunk magyarok – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter.

Dr. Simon Miklós köszönetet mondott a szervezőknek, és felhívta a figyelmet a disznóvágás számos előnyére is.

– A múltban közösségformáló ereje is volt ezeknek az eseményeknek, hiszen egy disznóvágás után kóstolót vittek az utcában élőknek, a közvetlen szomszédoknak, és szinte január végéig mindig jutott friss hurka és kolbász az asztalokra. Nem szabad, hogy feledésbe merüljenek ezek a hagyományok, melyek a nemzeti identitásunk részét képezik – emelte ki a térség országgyűlési képviselője.

A házigazda település polgármestere, ahogy az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón is elmondta, nagyon örül annak, hogy ők rendezhették meg a harmadik Szent András-napi disznóvágást és pálinkamustrát. Pálosi László hozzátette, a kisvároshoz 24 olyan bokortanya tartozik, ahol ma is tartanak és rendszeresen vágnak disznót.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke a Magyarok kenyere program helyi vonatkozásiról szólt. Elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 165 gazda csatlakozott a határokon átnyúló kezdeményezéshez, a szombati rendezvényen a gazdálkodók jelképesen át is adták búzaadományaikat tizenöt támogatott civil szervezetnek.

A szervezők meghívását az idén is elfogadta Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke, aki beszédében a Magyarok kenyere elnevezésű programot, illetve az abban részt vevő magyar gazdákat méltatta. Köszöntőjéből kiderült, a közel 8000 adományozónak köszönhetően az idén 1100 tonna gabona gyűlt össze, ami pedig több mint 100 ezer emberhez jut majd el határon innen és határon túl egyaránt.

A szombati rendezvény részeként a helyi József Attila Művelődési Házban egy gazdafórumot is rendeztek, melyen részt vett Papp Zsolt György is, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az idei tapasztalatokról és a jövőre életbe lépő változásokról, a vidékfejlesztési pályázatokról és felhívásokról, a nemzeti források 2024-től kezdődő ciklusáról, valamint az agrárpolitikai aktualitásokról beszélt a vármegyei gazdálkodóknak. TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában