Nyíregyháza

2023.11.27. 12:48

Innovatív megközelítés a légi közlekedésben

Szon.hu

Forrás: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter

Ahogy arról korábban lapunkban beszámoltunk, a kisrepülős közlekedés fejlesztésén és az abban rejlő lehetőségek jobb kiaknázásán dolgozik egy magasan képzett szakemberekből álló csoport. A Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósított projekt célja, hogy a meglévő határ menti légi közlekedési infrastruktúra felhasználásával, a határ menti önkormányzatok, szakmai intézmények és légi közlekedési vállalatok közötti együttműködés erősítésével, kisrepülőgépes kapcsolatok létrehozásával fenntartható platformot hozzon létre a személyek és áruk hatékony, határokon átnyúló szállításához. Ez az egyik leginnovatívabb megközelítés, amelyet a határ menti régiókban valaha is javasoltak a fenntartható és klímabiztos közlekedés fejlesztése terén.

A 2021-ben indult, mintegy 1,1 millió euróból megvalósuló projekt zárórendezvényét hétfőn tartották a nyíregyházi Hotel Pagonyban.

A rendezvényen jelen volt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Karakó László, a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke, valamint részt vettek a tanácskozáson a projekt külföldi partnerei is.

Eredményes a közös munka

Majorné László Brigitta, a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Közhasznú Egyesület elnökségi tagja a rendezvényen elmondta, a projekt 2021-ben indult, és ebben a hónapban zárul le.

– Rendkívül sok találkozón, szakmai egyeztetésen és repülőnapon vagyunk túl, és a közös munka eredményeképpen elkészült egy részletes navigációs térkép és egy repülési szabályzat is. Az előbbi tartalmaz minden műtárgyat, domborzati viszonyokat, és olyan információkat, amelyek elengedhetetlenek a pilótáknak a biztonságos repüléshez – számolt be az eredményekről az elnökségi tag, akitől azt is megtudtuk, hazánkban, Szlovákiában és Romániában is rendeztek repülőnapokat, Ukrajnában azonban a háború miatt erre nem volt lehetőség.

Új perspektívák

– A vármegyei önkormányzatnak is rendkívül fontos ez a projekt, hiszen páratlan lehetőségek rejlenek a kisgépes repülésben mind sport, mind üzleti célból – ezt már Seszták Oszkár mondta el a jelenlévőknek. A vármegyei közgyűlés elnöke szerint egy rendkívül érdekes szegmensről van szó, és a kidolgozott szabályzatnak, valamit navigációs térképnek köszönhetően még vonzóbb lehet a térségünk a kisgépes közlekedésben. Úgy véli, amennyiben a háború befejeződik, Ukrajnában is új perspektívákat nyithatnak ezen a területen. Dr. Karakó László arról számolt be, a projekt tagjai hatalmas, összetett és eredményes munkát végeztek, dacára annak, milyen nehéz volt elindítani ezt a határokon átívelő együttműködést.

– Ezt a projektet folytatni kell a jövőben is, mivel számos olyan terület van még, ahol fejlődni lehet. Új szakmai célokat megfogalmazva a kisrepülős forgalmat akár a kereskedelemben, akár más jellegű közlekedésben még mindig lehet fejleszteni – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke. Dr. Karakó László korábban azt is elárulta lapunknak, hogy a kezdeményezésben újdonság volt a településvezetők megszólítása határon innen és túl, mivel ők azok, akik a terület- és településfejlesztésekért felelnek. Az ő bevonásukkal még hatékonyabban lehet fejleszteni a kisrepülős infrastruktúrát – nem véletlen tehát, hogy a projektnek több rendezvénye is volt a balkányi Plangi Repülőtéren. Élete egyik legjobb programjának nevezte a határokon átívelő együttműködést Nataliya Nosa, a projekt ukrajnai képviselője, ugyanis olyan embereket ismert meg általa, akik nem félnek az álmaikért küzdeni.

Nem egy szokványos projekt

– Minden szempontból szakítottunk a megszokott projektformákkal, de az eredmények azt mutatják, mindez megérte. Óriási kihívás volt a részünkről, hogy az ukrán légteret lezárták a háború miatt, így nálunk nem lehetett repülőnapokat, bemutatókat szervezni. Ugyanakkor számos települést és kisebb repteret felkerestünk a többi partnerországban az elmúlt két évben, de ezek nem csupán látogatások voltak. E rendezvényeken jobban megismertük a településeket, a létesítményeket, szembesültünk azokkal a kihívásokkal, amiket a projekt sikere érdekében meg kell oldanunk, és számos jó gyakorlattal is találkoztunk – hangsúlyozta Nataliya Nosa.

A kisrepülős projekt résztvevői szerint elsősorban az üzleti tevékenységnek adhat majd nagy lökést a légi közlekedés fejlesztése. Fényeslitkén megépült az Európában is egyedülálló átrakóterminál, s rengeteg üzletember utazik különféle egyeztetésekre. Ami az autópályán több óra, az egy kis géppel mindössze fél, ráadásul országokon átívelve utazhatnak majd elenyésző idő alatt. Azt is hangsúlyozták, hogy az önkormányzatok és repülőterek mellett a magánszemélyek is sokat nyerhetnek a programmal a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában