Horgászat

2023.11.12. 07:54

Pergetőzők versenyeztek

A résztvevők fogtak csónakból a csalit mozgatva balint, süllőt, csukát, harcsát.

M. Magyar László

Hiába fogtak sok süllőt, csak másodikok lettek

Fotó: Leveleki Horgászparadicsom

Páros pergetőversenyt rendeztek a Leveleki-víztározónál október utolsó szombati napján. 

 

Doránt Vilmosra emlékeztek 

– Hetedik alkalommal vártuk a versenyzőket erre a megmérettetésre, amit Doránt Vilmos emlékére szoktunk megrendezni. Sokan emlékezhetnek még rá, hiszen mind a vármegye, mind a régió, mind az ország horgászkereskedelmében fontos szerepet játszott, sokat köszönhet neki a horgásztársadalom. Sokat tett a vármegye horgászturizmusának fellendüléséért is – tájékoztatta szerkesztőségünket Mikucza Zsolt tógazda, fő szervező. 

– A korábbi évekhez hasonlóan most is csónakos páros pergetőverseny volt. Huszonhat hajóban szálltak vízre a versenyzők. Érdekes módon most nagy számban jelentkeztek külföldi csapatok, a dobogó három fokából kettőre szlovák csapatok állhattak fel az eredményhirdetéskor. Minden megfogott ragadozó hal beszámított a versenybe. Érdekes és izgalmas a versenyszabályzatunk, ennek köszönhetően valóban a legjobbak állhatnak fel a dobogóra. Minden halfajtánál ugyanis az első három megfogott példány kap 500-500 pontot, a többi kifogott példány nem kap pontot, vagyis az első három megfogása után érdemes áttérni egy másik halfajtára, hogy az abból megakasztott első három halért szintén 1500 pontot zsebelhessen be a csapat. Ennek a pontrendszernek volt köszönhető, hogy hiába fogott egy csapat tizenhat darab süllőt és egy balint, mindez csak a második helyezéshez volt elég, mert a győzelmet egy olyan csapat szerezte meg, amelyik mindössze hat darab halat fogott, pontosabban három harcsát és három süllőt akasztott, de ez a zsákmány már alapból 3 ezer bónuszpontot ért. 

Elszakadt a damil 

– A bónuszpontokhoz még jöttek a centiméterek is, de hát a megfogott harcsák jóval hosszabbak voltak, mint a süllők – magyarázta Mikucza Zsolt. – A Halcatraz csapatának volt egyórás küzdelme egy 40+-os harcsával, már felfektették a csónak mellé, de nem tudtak a szájába benyúlni, hogy kiemeljék, s mivel finomszerelékről beszélünk, egy rossz mozdulatnál ez a 40 kilogrammos tehetetlen tömeg rúgott egyet, és elszakította a damilt. 

Balin, süllő, csuka, harcsa 

– Nálunk minden verseny arról szól, hogy a kifogott halakat azonnal lemérjük, s engedjük is vissza a tóba a fotózás után. Ha valaki nem jelzi azonnal a fogást, sárga lapot kap, két sárga lap pedig automatikus kizárást jelent. Kősüllőt, sügért és fekete sügért nem akasztottak a versenyzők, minden más ragadozó halból sikerült fogniuk. 

– Remélem, a kősüllő és a fekete sügér is elszaporodik majd annyira a tóban, hogy színesíteni fogják a versenyeinket. Fogtak a csapatok balint, süllőt, csukát, harcsát. A sügérnek talán a szeles idő nem kedvezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában