Nébih

2023.11.09. 07:35

Több kilométer sugarú védő- és megfigyelési körzetet hoztak létre, miután ezt találták a szabolcsi állattartó telepen!

A madárinfluenza magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadob pecsenyekacsa-tartó telepén - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A közlemény szerint  az elhullások számának emelkedése, illetve az állatokon jelentkező idegrendszeri tünetek keltettek gyanút a telepen, a Nébih laboratóriuma pedig igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.
A hatóságok már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 51 ezer állatot számláló állomány felszámolását, az érintett telep körül három kilométer sugarú védőkörzetet, illetve tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki.
A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van - tették hozzá.
A Nébih emlékeztetett arra, a tiszadobi esetet megelőzően a madárinfluenza alacsony patogenitású H5N2 altípusát igazolták a vizsgálatok Bács-Kiskun vármegyében. A jászszentlászlói tömőlúdállomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítás előtti kötelező vizsgálat derített fényt.
Megjegyezték, a madárinfluenza alacsony patogenitású vírusának jelenléte lényegesen enyhébb intézkedéseket jelent: a fertőzött telep körüli egy kilométeres körben csak hatósági engedéllyel mozgathatók a baromfik, valamint az érintett állatok levághatók a kijelölt vágóhídon, ha az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.
A madárinfluenzával kapcsolatos részletes információk a Nébih portál tematikus aloldalán (
https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza) érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában