Tiszakóród

2023.11.21. 09:36

Veszettség: lezárták a teljes telepet

Járványügyi nyomozás indult, mert veszettséget mutattak ki egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szarvasmarhában.

Tarnavölgyi Gergely

A tiszakóródi telepen élő közel 230 szarvasmarha most három hónapig be lesz zárva

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha a napokban megyénkben, Tiszakóródon. A fertőzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma is igazolta. 

Értesítsék a hatóságot! 

A veszettségre a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, ezért a Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék az állategészségügyi hatóságot – adta hírül a hivatal a honlapján. 
Egy idegrendszeri tüneteket mutató szarvasmarhából a Nébih laboratóriuma november 14-én igazolta a veszettséget, az állat egy nappal korábban hullott el. A vármegyei kormányhivatal szakemberei a járványügyi nyomozást megkezdték. Az esetről és annak részleteiről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet. 

Szigorú szabályok 

Lapunknak sikerült megszólaltatni az elhullott szarvasmarha gazdáját, Gyulai Zsoltot. A tiszakóródi gazda elmondta, a szakemberekkel együtt felgöngyölítették az ügyet, az eset kiindulópontja pedig az október 11-ei éjszakára vezethető vissza. – A gulyát őrző munkatársam kutyáját megharapta valami. Nem tudjuk, hogy pontosan mi, de arra gyanakszunk, hogy egy fertőzött aranysakál vagy egy róka támadta meg. Valószínűleg ez az állat aznap este azt a tehenünket is megharapta, amelyik a napokban hullott el – emlékezett vissza a gazda, aki hozzátette: még akkor megtörtént a teljes állomány (ez közel 230 marhát jelent) immunizálása, illetve a szarvasmarhatelepen dolgozók is megkapták az ilyenkor szokásos oltást. 
– A 2,8 hektáros telepünk most le van zárva kilencven napig, és mi, dolgozók is csak nagyon szigorú szabályok betartása, fertőtlenítés és kesztyű használata mellett mehetünk be – fogalmazott a tiszakóródi gazda, aki elmondta, a veszettség lappangási ideje több hét, az elpusztult állaton a tünetek (étvágytalanság, ingerlékenység) az elhullása előtt csak néhány nappal jelentkeztek. Lapunk megtudta, a tehén fejét a Nébih szakemberei további vizsgálatokra elvitték egy speciális laborba, míg a szarvasmarha testét az erre a célra kialakított székesfehérvári állatihulladék-begyűjtő telepre szállították el. Lapunk kereste a vármegyei kormányhivatalt és a vármegyei főállatorvost, érdeklődve a veszettséggel kapcsolatos hatósági vizsgálatokról, amint megkapjuk a kérdéseinkre a válaszokat, közöljük. 

Járványügyi intézkedések 

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos jár- ványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavaly és az idén jelentkezett pozitív esetek miatt. Ezen a területen már évek óta zajlik a rókapopuláció repülőgépes vakcinázása, mely az ukrán oldalon a háború miatt megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés. 
A Szabolcs-Szatmár-Beregben elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így tehát a házi- és vadállatok védelme az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja. 

A 2,8 hektáros telepünk most le van zárva kilencven napig Gyulai Zsolt

Információ

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, haladéktalanul jelezze az illetékes állategészségügyi hatóságnál! Az elhullott rókákat a Nébih Zöldszámán jelenthetik be (06-80/263-244). A betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és megelőzéséről további információk olvashatók a Nébih tematikus oldalán: https://portal.nebih.gov.hu/veszettseg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában