Nyíregyháza

2023.12.18. 14:58

A Rotary Club Nyíregyháza az idén is támogatja a tehetséges fiatalokat – kihirdették a kategóriák legjobbjait

Cselekvő humanizmus, önzetlen szolgálat a mindennapi életben – ez a célja a Rotary több mint 1,4 millió tagjának a világban, és ez motiválja a Rotray Club nyíregyházi szervezetét is. Minden esztendőt megtöltenek a programjaik, segítő akcióik, ám az év vége, amikor decemberben összegzik az elvégzett munkát, mégis különleges alkalom, hiszen ekkor hirdetik ki a Talentum pályázat díjazottjait.

Bednárik Mónika

Fotó: Dodó Ferenc

Fél évvel ezelőtt vette át az elnöki teendőket Petruska Erika, aki a Hotel Centrálban hétfőn megtartott rendezvényen hosszasan sorolta hat hónap sikereit, így többek között, hogy egy nemzetközi programhoz csatlakozva fejlesztő-játékokat adhattak át a Göllesz- és a Bárczi-iskolának, valamint az Elim-nek, de nem maradt el a népszerű jégkrémosztásuk sem.

Sikeres akciók, új tagok

– A járványos gyermekbénulás (Polio) ellen hazánkban öt védőoltást kapnak a gyerekek, 1958 óta nem volt ilyen megbetegedés Magyarországon, azonban a világban nem teljes az átoltottság, ezért ott a járvány bármikor felütheti fejét – említette az elnök az End Polio Now kampányról, melynek célja, hogy a Földön senki ne szenvedjen ilyen betegségben. Kiderült, a Polio nagykövete, a betegségben érintette Bashar Asfour az őszi hónapokban 17 országba látogatott el. Támogatást gyűjt ahhoz, hogy a világ teljesen Polio mentes hely legyen. Októberben Budapesten járt, ahol a magyar InterActos (középiskolás) és EarlyActos (általános iskolás) gyerekek által összegyűjtött 500 ezer forintot is átadták neki, támogatva ezzel további vakcinák beszerzését. Ebben az adománygyűjtésben hazánkban a mi egyesületünk érte el a legjobb eredményt – jegyezte meg Petruska Erika. Örömmel számolt be arról is, hogy új early- és interactos tagokkal bővültek az idén, az adományozóknak köszönhetően az Oltalom Szeretetszolgálat fenntartásában lévő Családok Átmeneti Otthonában minden 16 éven aluli gyermek tortát kap a születésnapjára, s a szolgálatnak hat laptopot is átadhattak, amiből három kölcsönözhető, három pedig nevelőszülőköz került.

Az interactos fiatalok Rotary feliratos cimkével ellátott Mikulás-csomagot rejtettek el, hogy örömöt szerezzenek ismeretleneknek is. A Rotary Mikulás pedig 770 csomagot osztott ki nyíregyházi intézményekben. Kiss Zsófia, a nyíregyházi Earlyact elnöke és Horváth Eszter, az Interact elnöke is eredményes programokról számolhatott be, melyekből kiderült, a Rotary-nak sikerül megszólítani a fiatalokat is, hogy mások felé forduljanak, segítsenek és amikor szükség van rá, lehajoljanak az elesettekhez.

Talentum Program

– A feleségemmel, Zsuzsával 2018-ban gondoltuk úgy, érdemes lenne létrehozni egy ösztöndíjat, amivel a tehetséges középiskolásokat támogatjuk – mondta a díjról Fekete Tibor, aki abban az évben látta el a Rotary elnöki teendőket. A terveket tett követte, és példaértékű összefogás eredményeként a Talentum Program révén minden évben a pályázatok elbírálását követően három kategóriában adnak át ösztöndíjat, különdíjat.
– A támogatóknak és felajánlásoknak köszönhetően már most kijelenthetjük, jövőre is lesz Talentum program, a több éves hagyomány nem szakad meg – tette hozzá. Tibor kérdésünkre azt is elmondta, minden 14 és 18 év közötti nyíregyházi középiskolában tanuló diák pályázhat, az ösztöndíjat pedig a további fejlődésükre kell fordítaniuk. Fekete Tibor hálás azért, hogy az őt követő elnökök (júliustól a következő év június végéig tart egy elnöki ciklus – a szerk.) is fontosnak tartották a programot és tovább vitték.

Az idei évben sport kategóriában megosztott első helyezett lett Csáki Lili, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium kiváló karatékája és Laskai Gábor, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium sakkbajnoka. Különdíjat kapott Varga Benjamin, a nyíregyházi Ridens-gimnázium diákja, aki több sportágban is nagyszerű eredményeket ért el. Természet- és humántudomány kategóriában első lett Szalacsi Máté, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákja, aki a robotika területén nyújtott kiemelkedőt. Különdíjat kapott Ernest Attila, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Technikum tanulója, aki több tantárgyi – matematika, történelem, magyar – versenyen ért el sikereket. Művészeti kategória idei díjazottja Molnár Attila, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium néptánc szakirányos diákja. Az Earlyract különdíját Lakatos Lajos Dominik, a nyíregyházi Kazinczy-iskola tanulója, az Interactét pedig Kovács Viktória nyírmeggyesi diák kapta.

Már ifjúsági bíró

Szerkesztőségünk kérdésére Laskai Gábor elmondta, a nagypapája tanította meg sakkozni, másodikos kora óta versenyez.

A Móra-iskola volt diákjait visszahívták, hogy 25 táblán adjanak szimultánt, s Gábor volt az egyetlen, aki győztesként zárhatott le egy partit. Ezt követően igazolták le az akkori Piremon SE-hez, ami most már Nyíregyházi Egyetemi Sakk Egyesület, az NB II.-ben szerepelnek, s Gábor értékes tagja a csapatnak, szorgosan gyűjti a pontokat.
– Sikerült letennem az ifjúsági bírói vizsgát, amiben szeretnék minél magasabb szintre eljutni. Természetesen szeretnék a sakkban is fejlődni – mondta a terveiről, a nagymesteri címmel kapcsolatos közbevetésre csak annyit válaszolt, egyszer majd talán. Az ösztöndíjat arra fordítja, hogy távolabb megrendezett sakkversenyekre is eljusson, magánórákat vehessen magasabb szintű sakkozóktól, s előfizetőként sakkos weboldalakon lehet tag, ami előnyökkel jár, valamint a sakk-könyveket is vehet. Gábor azt mondta, a logikus gondolkodásra épülő sakk egyéni sportág, nem mástól, csak önmagától függ, milyen szintre jut el és milyen eredményt ér el, ezért is szereti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában