Nyíregyháza

2023.12.01. 18:08

Megemlékeztek a székely hadosztályról és vitéz Vén Zoltánról

1918. december elsején Gyulafehérváron a román népgyűlés kimondta Erdély csatlakozását Romániához – hangzott el pénteken Nyíregyházán, a Hősök terén tartott megemlékezésen.

L. Tóth Lajos

Fotó: Gazdag Mihály

A székely hadosztályt 1918. december 1-je után, az Erdélybe betörő román csapatok elleni védekezésként hozták létre Kolozsváron. Az alakulat felállítását Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezte a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből, a 38. magyar hadosztály székely katonáiból. Hozzájuk csatlakoztak a Kratochvil Károly parancsnoksága alatt Erdélyben szerveződött alakulatok. A 38. hadosztály 1919 januárjában, saját kérésére vehette fel a Székely Hadosztály nevet. Az erdélyi fronton ez volt az egyetlen jól felszerelt, ütőképes magyar katonai erő volt, amely felvette a harcot a románokkal szemben.

A hadosztály példát állított a ma embere elé hősiességből, bátorságból, szabadság iránti tiszteletből és vágyból és magyarságból is.

Nyíregyházán több mint 10 éve emlékeznek a hadosztály hőseire.

A Rákóczi Szövetség és a Trianon Társaság nyíregyházi szervezetei pénteken vitéz Vén Zoltánról is megemlékeztek az általuk állított két emléktáblánál, a vármegyeháza előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában