Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.17. 12:24

A lelket és a testet szolgálják a felújítások (fotók)

A gyülekezetek megszépült templomokat, a kerékpáros turisták pedig új pihenőhelyeket kaptak.

M. Magyar László

Református templomtól református templomig utaztak vármegyénkben mindazok,  akik az elmúlt év decemberében részt vettek a több kiemelt jelentőségű középkori templom felújítását követő átadási ünnepségen. Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb örökségvédelmi és örökségturisztikai beruházási programjában megújult, megszépült Vámosatya, Beregsurány, Tarpa, Kölcse, Vámosoroszi református temploma is. A nagyszabású beruházásban a Tiszántúli Református Egyházkerület konzorciumi partnerként vett részt.

Virányi Zsolt, az egyházkerület műemléki tanácsosa tájékoztatta szerkesztőségünket a felújítási munkálatokról.

– A vámosatyai református templom több mint 700 éves templom. Ennek megfelelően több építési, illetve kifestési korszaka volt. Már az 1970-es években volt egy nagyobb szabású helyreállítás, próbálták kutatással is megtalálni a középkori részleteket. Találtak is akkor az 1600-as évekből falfestéseket, de akkor nem volt forrás a részletesebb feltárásra, ezért visszavakolták és fehérre festették a falakat. A freskók ottmaradtak a 2010-es évekig a festés alatt. 2016-ban volt újra restaurátori kutatás, de még akkor sem volt pénz a feltárására, végül most egy sikeres pályázat eredményeként nyílt lehetőség a teljes feltárásra és restaurálásra. A templomhajó keleti és északi falát újra feltárták a szakemberek, megvizsgálták, hogy milyen állapotban vannak a falfestmények, és amit lehetett, azt restaurálták, és most már a nagyközönség is láthatja – magyarázta a szakember, majd így folytatta:

– Beregsurányban is középkori eredetű templom látható, ami az 1300-as évek közepén épült. Az 1500-as évek közepén református használatba került, elbontották a sekrestyéjét, de akkor még tornya sem volt, hanem egy faharangláb állt mellette. Az 1800-as évek végén épült a most látható tornya. Őrzi a középkori részleteket, ilyen például a kőkeretes kapu és a rakott kőből készült fala. A falfestménye 1715-ből származik egy felirat szerint, a dátum az akkori helyreállításnak állít emléket.  Ez a templom is teljesen megújult. A külső felújítás már pár éve megtörtént, most belülről szépült meg a templom. Visszaépült a rekonstrukciók alapján az elbontott sekrestye, amit kiállítási térként hasznosítunk majd. Ezzel a mostani felújítási ütemmel lett teljesen kész a templom.

Mint Virányi Zsolt elmondta, a tarpai templom felújításán több mint tíz éve dolgoznak az építőipari mesterek. Nagy templomról van szó, ami sok munkával jár, a renoválás egy-egy ütemét igyekszenek mindig megvalósítani. A templomhajó fele középkori eredetű, a másik fele későbbi bővítés eredménye. A templomnak a középkorban négy fiatornyos, erdélyi hatású fazsindelyes toronysisakja volt, ami aztán leégett egy tűzvészben. Építettek egy újabb tornyot, az azonban a II. világháborúban semmisült meg. Pótlására aztán az 1950-es években egy ideiglenes toronysisakot építettek, ami egészen 2022-ig állt. Az elmúlt évben lett meg a forrás arra, hogy visszaállítsák az eredeti, négy fiatornyos, fazsindely fedésű toronysisakot, amiből többet is találunk a vármegyében. A pályázat keretében ez jelentette a legnagyobb megoldandó feladatot. A templom bejárati előcsarnokát is teljesen felújítják, abban is kiállítási teret alakítanak ki. A templom mellett épül egy kerékpáros pihenő is a kirándulók számára.

– A kölcsei templom hatalmas gótikus templom, tizenhét éve kezdődött meg a felújítása – folytatta a képzeletbeli utazást Virányi Zsolt. – Az egyházközség, illetve az egyházkerület mindig igyekezett valamit felújítani az előteremtett források függvényében. A templom külseje most teljesen megújult. A szakemberek restaurálták a középkori kőkeretes kapukat, a barokk ajtót, és új padsorokat is kapott a templom, valamint szerkezetileg megerősítették a karzatot. Az épület új hajópadló-burkolatot is kapott. Szükség van még egyéb restaurálásokra is, azokra megpróbálunk újabb pályázatokat elnyerni, vagyis még  a kölcsei templom felújítása nem fejeződött be teljesen.

– A vámosoroszi templom felújítása is több ütemből áll. Napjainkra a templom megújult kívülről-belülről. A mesterek restaurálták a karzatot, a padokat átfestették, és a karzat mennyezetébe beépített festett táblák is megújultak. A templom mellett van egy régi egyházi iskola, ami régóta üresen áll. Ezt felújítjuk, és egyházművészeti kiállítótérnek használjuk majd. A felújítások műszaki tartalmát igyekeztünk úgy meghatározni, hogy egyrészt a gyülekezetek használható épületeket kapjanak, másrészt a kerékpáros turizmus további fejlődését is segítsük, hiszen ennek nagy hagyománya van Szatmárban és Beregben. Ennek jegyében mindenhol épül kerékpáros pihenőhely. A legnagyobb forrást a beruházásokhoz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól nyertük el, ebben az egyik legnagyobb partnerünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat volt. Éltünk továbbá a Vidékfejlesztési Program pályázataival és az egyházi örökségek felújítására szolgáló támogatási lehetőségekkel. Természetesen az egyházkerület, de maguk az egyházközségek is hozzájárultak a felújításokhoz – tette hozzá befejezésül Virányi Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában