Nyíregyháza

2024.01.21. 15:30

Szorgalmas diákok, motivált tanárok

A nyíregyházi Széchenyi István Technikum lett az ország második legjobb technikuma.

Kanalas Ottilia

A iskola digitális ellátottságára nem lehet panasz

Fotó: Dodó Ferenc

Második alkalommal állította össze a top 100-as rangsort az Innovatív Képzéstámogató Központ a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint az Oktatási Hivatal közhiteles adatok alapján, a tanulók bemeneti és képzési kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és az iskolák digitális ellátottságának figyelembevételével. 

Nem „edzettek” a versenyre 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium 91,8 ponttal a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel a „technikumok országos versenyén”. Az előkelő helyet egy évig birtokolja az iskola, a cím felhívta a figyelmet az intézmény sikeres oktatási munkájára. A Széchenyi egyébként is népszerű a diákok körében, ezt évről évre bizonyítják a túljelentkezési számok, sokan választják a technikumot a továbbtanulók közül. – Örülünk, hogy az országos lista élbolyában lehetünk, bár be kell vallanunk, különösebben nem „edzettünk” rá, végezzük a mindennapi munkánkat, éljük az életünket, és megpróbáljuk az oktatásban, a nevelésben a legjobbat nyújtani diákjainknak – mondta Szabó Attila igazgató. 

– Hat mutatót vettek figyelembe a pontszámításnál: a 9.-esek bemeneti jegyeit, a bemeneti kompetenciamérésük eredményeit, és a végzőseink érettségi átlagát. Ezen túlmenően beszámított a lemorzsolódási ráta, ami nálunk évente csupán néhány tanulót jelent, a távozók sem tanulmányi okokból hagyják el a technikumot, inkább családi okok miatt, ha például költöznek. Fontos szempont volt az oktatói testület összetétele, a főállású oktatók magas aránya, valamint az iskola digitális ellátottsága. Ez utóbbira nem lehet panaszunk, nyolc plusz egy számítógépes termünk van, digitális eszközökből széles palettával rendelkezünk, a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakmában tanulók, a szoftverfejlesztők oktatása ma elképzelhetetlen lenne számítógépek, okoseszközök nélkül. S, mert ezen a területen mindig van hová fejlődni, ezért pályázati forrásból a meglévő eszköztárunk bővítését tervezzük – tudtuk meg az igazgatótól. 
2020-ban átalakult a szakképzési rendszer struktúrája, a 9. és a 10. évfolyamon ágazati alapoktatásban vesznek részt a diákok, ahol alapismereteket szereznek, majd a 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek, és ezt követően választanak szakmát az adott ágazaton belül. A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban két fő ágazatban oktatnak, a gazdálkodás- és menedzsment ágazatban közgazdasági alapismeretekkel, folyamatokkal, míg az informatika és távközlés ágazaton az informatikai rendszerekkel, hálózatokkal, a programozás alapjaival ismerkednek a tanulók az alapoktatáson belül. 

Okleveles technikusi képzés 

– Gazdálkodás ágazaton választhatják a pénzügy-számviteli ügyintézőt, illetve a vállalkozás-ügyviteli ügyintéző szakmákat. Az informatika és távközlési ágazaton belül szoftverfejlesztő és -tesztelő szakmában képezünk. S az új szakképzési törvény hozománya az okleveles technikus képzés is, ami a tudományos irányban érdeklődő diákoknak kedvez, s azoknak, akik egyetemeken szeretnének továbbtanulni. Itt a mélyebb tudásátadás a cél, az ide vonatkozó képzési programokat a Nyíregyházi Egyetemmel közösen dolgoztuk ki. Mind a két ágazatban egy-egy osztályt indítunk évfolyamonként, a felsőoktatásba beszámító kreditek, egyértelműen motiválják az itt tanulókat, közgazdasági területen egy félévvel, informatikán kettővel rövidülhetnek ezáltal az egyetemi évek – részletezte a technikum profilját Szabó Attila. 
Hozzátette, iskolájukban olyan ágazatokban oktatnak, melyeket nem lehet megkerülni, ma már az élet minden területén szükség van pénzügyi szakemberekre, könyvelőkre, informatikusokra, szoftverfejlesztőkre. Ezekkel a szakmákkal gyorsan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon a fiatalok. S ez is oka, hogy évtizedekre visszamenőleg négyszeres, ötszörös a túljelentkezés az iskolában. 

Mi a jó technikum receptje? 

– A hétvégi felvételire 235 nyolcadikos diák jelentkezett, de a korábbi évek tapasztalatai alapján, ettől többen fogják februárban hozzánk beadni jelentkezésüket. Jelenleg nappalin 520-530 diákunk van, vannak érettségire épülő nappali tagozatos képzéseink, amelyekre 100-an járnak, míg a kifejezetten felnőtteknek szóló képzéseken 50-100 fővel dolgozunk – fűzte hozzá az igazgató. A Széchenyiből az egyetemre jelentkezők aránya kiemelkedően magas: a tanulók 80-90 százaléka kerül be a felsőoktatásba. Az igazgatót megkérdeztük, mi a „receptje” a jó technikumnak? Milyen egy jó technikum? Azt válaszolta: 
– Olyan, ahová a gyerekek szívesen mennek be reggel, azt tanulhatják, amit szeretnek, amihez kedvük van, amellett persze, amit a vizsgakövetelmények diktálnak, mert abból sehol nem engedhetünk. Meglátásom szerint egy olyan közegben lehet sikeres az oktatás, ami motiváló, inspiráló, ahol egymást felfelé húzzák a diákok, jó a hangulat, s a fiatalok második otthonuknak érzik az iskolát. Ehhez a szép eredményhez kellettek a szorgalmas diákok, a motivált tanárok, kik megtalálják a közös hangot a fiatalokkal – tette hozzá az igazgató. 
(Szabó Attila igazgatóval készült teljes podcastbeszélgetésünket hamarosan meghallgathatják hírportálunkon, a www.szon.hu oldalon.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában