Front

2024.02.02. 14:00

A zöldhályogos rohamtól a koraszülésig

Megviseli a szervezetünket a kettős front.

Csáki Alexandra

Forrás: Illusztráció: Pexels

Pénteken előbb a hideg-, majd este már a melegfrontra érzékenyek szervezetét terhelheti meg az időjárás, ezért sokak tapasztalhatnak fejfájást, koncentrációs zavart, vérnyomás-ingadozást. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához – írja friss jelentésében a Magyar Meteorológiai Szolgáltató.

– Az orvosmeteorológia tényezők hatással vannak az emberi szervezetre, de vannak, akik ezekre érzékenyebbek, így a krónikus betegségektől szenvedők, az idősek és a kisgyerekek. A legtöbben tudják, hogy milyen tünetekre számíthatnak hideg- vagy melegfront érkezésekor. Az időjárás-változásra érzékenyek ingerlékenyebben lehetnek, gyakori a fejfájás, a szédülés, a vérnyomás-ingadozás, csökkenhet a koncentráció, de nem ritkák az ízületi panaszok és az alvászavarok sem – sorolta dr. Dobos László. A nyíregyházi háziorvos hozzátette: sajnos túl sok mindent nem lehet tenni ilyenkor.
– Jó, ha felismerjük, hogy a panaszainkat a fronthatások okozzák. Ha a szerveztünk kipihent, megfelelően étkezünk, elég folyadékot iszunk és a testmozgásról sem feledkezünk meg, enyhíthetjük a tüneteinket. A krónikus betegeknél előfordulhat, hogy módosítani kell a gyógyszeradagot, például a vérnyomáscsökkentő mennyiségét – magyarázta a szakember. 

Amit a frontokról tudni érdemes

A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek – hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció – egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve, így évente körülbelül száz front érinti az országot. Az ember, mint minden élőlény, része a természetnek, így folyamatos kölcsönhatásban áll vele, érthető tehát, ha környezetünk változásai szervezetünket, leginkább idegi és hormonális alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik – olvasható dr. Kozma Ákos témában írt cikkében a webbeteg.hu-n.

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás-csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek. Hidegfrontnál a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás, ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, sőt, a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján. Hazánkra jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen, mely igen változatos tünetcsoportok megjelenését idézheti elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában