Nyíregyháza

2024.02.17. 15:05

Jótékonyság és egészségmegőrzés

Több mint kétszázan álltak a IV. Ápolók és Gondozók Futása rajtjához szombaton az erdei tornapályán.

Lengyel Nóra

Gyönyörű napsütésben állhattak rajthoz a jótékonysági futásra érkezők. Az erdei tornapályán azonban nemcsak egy sima futóversenyen vehettek részt a sportolni vágyók, hanem többféle egészségügyi szűrést is igénybe vehettek, vagy különböző cégek egészséget segítő termékeivel, szolgáltatásaival is megismerkedhettek, de forró teát is kortyolhattak. A vármegye különböző településéről érkeztek egyénileg és csapatban is a futók, a kicsi gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig.

Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere is nagy örömmel vesz részt minden sporttal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos rendezvényen, hiszen ő is rendszeresen mozog. – Nagyon jó látni, hogy ilyen sokan tesznek az egészségükért, és ezzel példát mutatnak mindenkinek, hiszen nagyon fontos a rendszeres sport, futás, kerékpározás, vagy akár séta is. Nagyon sok sportolási lehetőség van Nyíregyházán, szabadtéri kondiparkok, kerékpárutak, rekortán futópályák, és sok rendezvényen is alkalom nyílik a mozgásra. Az egészségügy nem működhetne az ápolók és gondozók odaadó munkája nélkül, és a sok feladatuk mellett még arra is van erejük, hogy ide is eljöjjenek. Sokszor én is fáradtan kezdek el mozogni, de utána sokkal jobb érzéssel megyek haza – mondta a polgármester, és megjegyezte: a város rendezvénynaptárába idén több mint ötven sportesemény van már beírva.

Az ápoló szakmai alapjai

Kiss Hedvig az Élet Forrása Egyesület elnöke a rendezvény megnyitóján elmondta, hogy nagyon örül, hogy ilyen szép időjárás segíti a rendezvényt, hiszen minden adott, hogy tegyünk az egészségünkért. 

– Mi vagyunk az országban az elsők, akik ilyen eseményt szerveztünk, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már a negyedik alkalommal gyűlünk ilyen sokan össze, teszünk az egészségünkért, és jótékonykodunk is, hiszen a regisztrációs díjakból befolyt összeget a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonának ajánljuk fel. Az első három befutó pedig egy havi kondibérletet is kap – mondta Kiss Hedvig, majd megköszönte mindenkinek aki segítette a szombati rendezvényt.

Közösség ereje

A megnyitó után Bodnár Hédi vezetésével melegítettek be a résztvevők, és utána rajthoz is álltak. Azonban nagy meglepetésre négy lábú futók várták a legizgatottabban a startpisztolyt. Bogi Barkával, Gábor pedig Brandyvel indultak neki a távnak. Barka 2,5 éves, weimari vizsla, nagyon nagy mozgásigénnyel, így heti 30-40 km-t fut együtt a gazdival. Szeretnek versenyezni, gyakran járnak megmérettetni magukat. Mentőkutya tanuló is, így a szaglását is kihasználják. A pályán mintakutya, szépen kikerüli a futókat.

Az ép testben ép lélek a katonák szempontjából fokozottan érvényes. – Nekünk az a feladatunk, hogy felkészüljünk akár extrém körülmények között, szélsőséges helyzetben olyan harci feladatok végrehajtására, amihez jó fizikai felkészültség szükséges. Nem beszélve arról, ha fizikailag energikusak vagyunk, akkor a szellemi teljesítőképességünk is sokkal jobb. Tehát a fizikai és a mentális állapot összefügg, és fitten kell tartani mindkettőt. Mintegy negyven fővel neveztünk ma be erre a jótékonysági futóversenyre – mondta Orosz Antal alezredes a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Az ibrányi aerobik klub több mint húsz fővel képviseltette magát a jótékonysági futáson. Imre Beáta elmondta, hogy hetente négy alkalommal szoktak együtt aerobikozni, elég nagy létszámban, körülbelül harminc fő mozog ilyenkor együtt. A máriapócsi nyugdíjas egyesület és az idősek klubja tagjai is vidáman álltak a rajthoz. A jó hangulatú rendezvényen 15-en vettek részt, a 4 km-es gyaloglásra neveztek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában