Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.15. 15:11

Kitárják a szívük és az otthonuk kapuit (képek)

A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára a nevelőszülői ellátás a lehető legjobb alternatíva.

Csáki Alexandra

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

Reményt ébreszteni, jövőt mutatni, a bizalom sebeit gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr – így szól a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hitvallása. Ezt kapták útravalóul azok a leendő nevelőszülők is, akik csütörtök délelőtt Nyíregyházán vették át tanúsítványaikat, melyek igazolják, hogy sikeresen teljesítették a szükséges képzéseket.

– Akik ezt elvégzik, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató égisze alatt fogadják majd azokat a gyerekeket, akik valamilyen okból nem élhetnek a vér szerinti családjukkal, esélyt adva nekik arra, hogy egy befogadó és szeretetteljes közegben nevelkedjenek, amíg helyzetük hosszú távon nem rendeződik. Szabolcs-Szatmár-Beregben ez volt az első képzésünk – mondta el lapunknak elöljáróban dr. Szalai Beáta, az intézmény főigazgató-helyettese, aki hat tanúsítványt adott át a nevelőszülőknek.

Hazánkban ma közel 23 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban, és sokan közülük még mindig várják, hogy jöjjön egy család, amelyik nehéz sorsuk, megingott bizalmuk és ismeretlen jövőjük ellenére kitárja előttük a szívük és az otthonuk kapuját. Közöttük képez hidat a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ami országszerte keresi az új nevelőszülőket.

Amíg rendeződik a sorsa

– Az összesen 60 órás tanfolyam két részből áll, a döntés-előkészítő és a nevelőszülői képzésből. Az előbbi során a jelentkezők megismerik ennek a hivatásnak a szépségeit és nehézségeit. Utóbbi pedig egy négynapos pedagógiai, pszichológiai, egészségügyi és jogi elméleti oktatás – vázolta fel dr. Szalai Beáta. Hozzátette: a tanúsítvány megszerzése után szolgáltatói nyilvántartásba veszik a nevelőszülőket, akik miután megkapták az engedélyüket, végre fogadhatják a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

– Amikor a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat felveszi velünk a kapcsolatot, és elmondják, hogy a látókörükbe került gyermekről mit lehet tudni – honnan jött, milyen nehézségekkel küzd, hány éves, milyen iskolába járt, van-e egészségügyi problémája –, megvizsgáljuk a lehetőségeket és megkeressük neki a legoptimálisabb nevelőszülőket. Ők természetesen előzetesen elmondják, hogy milyen nemű és korú, nevelési igényű gyermekeket tudnak beilleszteni a családba, ezt is mérlegeljük a kereséskor – ismertette a szakember, aki szerint ennek a hivatásnak, vagy ha úgy tetszik, szolgálatnak a legnehezebb része az elengedés.

– A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújt a gyermeknek, miután a hatóság kiemeli a családból. Addig gondoskodik róla, amíg megnyugtatóan rendeződik a sorsa: visszakerül vér szerinti szüleihez, vagy örökbefogadás útján lesz új családja, de az is megtörténhet, hogy a nevelőszülő már az önálló életre készíti fel. Pontosan ez az átmenetiség a legnehezebb, hiszen sajátjukként nevelik és szeretik a rájuk bízott gyermeket, azzal a tudattal, hogy amikor lehetséges, hazamegy a saját családjához – magyarázta dr. Szalai Beáta.

Felkészültek a fogadásukra

Gödölleiné Baranyi Beáta és párja, Tamás is talán az elengedéstől tart a legjobban. A kömörői házaspár mindkét tagja elvégezte a tanfolyamot.

– Az én ötletem volt, de a férjem mindenben támogatott, amikor elmondtam neki, hogy szeretnék nevelőszülő lenni. Három kisfiunk van, és úgy gondoljuk, hogy három gyermekről, lehetőleg kislányokról még nehézségek nélkül tudunk gondoskodni. Mindketten tisztában vagyunk azzal, milyen a nincstelenségben élni, ezért is akarunk segíteni.

A berkeszi Almási házaspár már unokákkal büszkélkedhet, ám úgy érzik, másnak is jut még a szeretetükből, ezért vágtak bele a nevelőszülőségbe.
– Két gyermeket tudunk fogadni, már beszereztük a játékokat, ruhákat, úgyhogy reméljük, hamarosan megérkeznek hozzánk. Nagyon várjuk őket. 

Érdemes tájékozódni a témában
Nevelőszülőnek lenni ma már valódi hivatás, ugyanis 2014-től a foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. A nevelőszülőt a gyermekek után nevelési díj és a család havi költségeinek fedezésére, a gyermekek szükségleteire ellátmány illeti meg. A jogviszony megváltozása lehetővé tette a társadalombiztosítási ellátást, amit figyelembe vesznek a nyugdíj számításánál. A nevelőszülő a nála elhelyezett két év alatti gyermek után igénybe veheti a GYED-et is. Nevelőszülőnek olyan 24. életévet betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. Ha a szándék megvan, érdemes tájékozódni a www.szentagota.hu oldalon a Nevelőszülő szeretnék lenni! menüpont információi alapján, vagy telefonon, az ott megadott számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában