Nyíregyháza

2024.02.19. 14:00

„Parapandorán” jártak az épek és fogyatékkal élők (fotók + videó)

Az érdeklődők kipróbálhatták a kerekesszékes kosárlabdát és az ülőröplabdát is.

Miklós István

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

Több száz oktatási-nevelési és szociális intézmény, önkormányzatok és sportegyesületek csatlakoztak az idén a Magyar Parasport Napja Lélekmozgató programjához, melynek keretében az ép gyermekeket megszólítva igyekeznek közelebb hozni a parasportolók világát a szervezők a társadalomhoz. Az eseményt immár hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, s a február 22-ei eseménysorozat előtt egy nagyszabású, testet és lelket egyaránt felüdítő programmal várták az érdeklődőket hétfőn Nyíregyházán. A vármegyeszékhelyen három helyszínen, a Continental Arénában, a Városi Jégpályán és a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában próbálhatták ki az érdeklődők, hogy lehet sportolni valamilyen fogyatékossággal élve: e helyszínek a fiktív Parapandora Bolygó három világát elevenítik meg. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a Continental Arénában elmondta, az egészséges diákok olyan sportágakban próbálhatják ki magukat, amiket fogyatékkal élők űznek.

A gyerekek a hírvivői

– Legyen szó testi vagy éppen értelmi fogyatékosságról, a sport mindenki életét szebbé teszi. Arra kérem a résztvevő gyerekeket, a nap végén, a különleges élményekkel gazdagodva meséljék el a családjuknak és a barátaiknak, mi mindent éltek át ezen az eseményen. Mondjátok el, milyen kerekesszékben ülve kosárlabdázni, vagy éppen ülve röplabdázni. Ezt a napot azért hívtuk életre, hogy minél többen tudjanak az országban arról, hogy nem csupán az egészségesek képesek sportolni, kiváló eredményeket elérni – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint így lehet a legtöbbet segíteni abban, hogy a fogyatékkal élők lehetőséget lássanak a testmozgásban.

– A parasport napját 2018 óta minden évben megrendezzük. Az egész motorja a Lélekmozgató program, melynek lényege, hogy a gyerekeken keresztül vigyük be a fogyatékos sport ügyét a társadalomba. Én hiszek abban, hogy a gyerekek képesek tanítani a felnőtteket. Itt különleges élményekkel gazdagodnak, amiket első kézből prezentálhatnak másoknak – tájékoztatta lapunkat Szabó László, aki arra is rámutatott, hogy már több 400 intézmény jelezte, részt vesz a programban, de február 22-éig mintegy 600 regisztrációra számítanak.

Előtérben a sport

– Minden évben megválasztunk két nagykövetet, akik a programot képviselik. Egy ép és egy fogyatékkal élő sportoló járja az országot, az idén Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszót és Konkoly Zsófia paralimpia bajnok úszót választottuk – tette hozzá Szabó László.
– A Continental Aréna úgy épült újjá néhány éve, hogy lehetőséget biztosítson a testmozgásra a fogyatékkal élő sportolóknak is – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte azt is, Nyíregyháza kiváló sportinfrastruktúrával rendelkezik. – Nagyon sok sporteseménynek ad otthont a város, de nem csupán a versenyekre, hanem a szabadidős tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektetünk. Az eredmények azt mutatják, jó az a szemlélet, amivel a testmozgás felé fordulunk. Megtiszteltetés, hogy a Magyar Parasport Napjának rendezvénye is ellátogatott hozzánk, méghozzá a hivatalos megnyitó előtt – hangsúlyozta a polgármester.

Együtt mozogtak az épekkel

Ottjártunkkor az aréna megtelt vidám fiatalokkal, és óriási érdeklődés övezte azokat a különleges sportágakat, amiket a fogyatékkal élők űznek. Tarjányi István kerekesszékes vívó is megismertette sportágát a gyerekekkel, s edzőtársától, Göttlinger Dánieltől azt is megtudtuk, kimagasló technikai tudást igényel a kerekesszékes vívás. – Az ép társainknak elsőre az tűnik fel, hogy rögzített székekben és nem egy 14 méteres páston vívunk egymással. Az ép vívók szerint nehezebb ez a sport, mivel csak annyira lehet elmozogni a másik elől, amit a gerinc enged. A szék is egyedi, mindenkié személyre szabott, ezeket az eszközöket pedig minden versenyre visszük magunkkal. A technikai része ugyanaz a kerekesszékes vívásnak is, ám a kis távolság miatt a technikai tudás sokkal inkább felértékelődik. Az a legfontosabb célunk, hogy a gyerekek lássák, milyen az életünk, hogyan sportolunk. Sok mindent megnézhetnek az interneten, vagy olvashatnak erről, de ez az az élmény, ami szavak nélkül is bemutatja a világunkat – hívta fel a figyelmet Göttlinger Dániel.
A vívás mellett ülőröplabda, kerekesszékes kosárlabda, evezés és mediball is várta a rendezvény résztvevőit, az eseményen pedig átadták a hónap legjobb sportolójának járó elismerést is, amit Tarjányi István érdemelt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában