Nyíregyháza

2024.02.15. 07:00

Polgármesterek vendégségben

A nyíregyházi Korona Hotel adott otthont a Kelet-Magyarország polgármester-találkozójának.

Szon.hu

Polgármesterek vendégségben

Fotó: Dodó Ferenc

Az önkormányzati ciklus végéhez közeledve polgármesterekkel szervezett találkozót a Kelet-Magyarország szerkesztősége, kötetlen beszélgetés keretében teremtve alkalmat a visszatekintésre és a sajtókapcsolat értékelésére.

– Az önkormányzatok és szerkesztőségünk munkájában napi szinten adódnak kapcsolódási pontok, immár 80 éve. Attól a pillanattól kezdve, amikor napilapunk első számát kinyomtatták megyénk, vármegyénk első híreivel, tudósításaival. A nyolc évtized alatt a világ nagyot változott, de a mi feladatunk fő pillére maradt ugyanaz: az itt élő embereknek, az itt élő emberekről, közösségekről hírt adni, hiteles forrásként beszámolni a napi munkákról és eredményeiről, célokról és teendőkről – mondta Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője. 
– Aki nyitott szemmel jár s kel vármegyénkben, láthatja, mennyi minden épült, szépült településeinken az elmúlt években. Rendezett falvak és városok, munkába igyekvő emberek árulják el a figyelmes szemlélőnek, hogy a mindennapok itt célok és feladatok jegyében telnek. A látható fejlődésben meghatározó szerepet és felelősséget vállal az állam, támaszkodva legfőbb döntéshozó szerve, az Országgyűlés képviselőire, helyi szinten pedig az önkormányzatokra és az azokat vezető polgármesterekre.
Szép, de nehéz feladatra vállalkoztak, amikor a településen élők bizalmából a helyi közösségek élére álltak.
A választói akaratból végzett munkában számvetés ideje közeleg. Jóleső érzés látni azt a fejlődést, amelyet szerte a vármegyében tapasztalható, és amely segít megcáfolni a rólunk élő sztereotípiákat – sokan emlékszünk még ezekre: sötét Szabolcs, Fekete vonat… Az oly sokáig lenézett, lesajnált keleti végekre érkező vendégek ma már őszinte ámulattal mennek haza. Fantasztikus természeti és épített értékekre csodálkoznak rá Szabolcsban, Szatmárban és Beregben egyaránt – mondta Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője a nyíregyházi Korona Hotelben szerdán megrendezett vármegyei polgármester-találkozón.  
Részt vett a találkozón Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke is, aki Seszták Oszkár közgyűlési elnök nevében köszöntötte a jelenlévőket. Mint elmondta, fontosak a kovászemberek, akik összefogják és előrelendítik a települések és a térségek fejlődését, és éppen ilyen személyek a rendezvényt megtisztelő országgyűlési képviselők és polgármesterek. Olyan eredményes munkát végeznek, amire mindenki felkapja a fejét. A helyi igényeknek megfelelően szolgálatot végeznek az emberek szebb jövője, jobb élete érdekében. 

– Büszke vagyok vármegyénk és a települések vezetőire, akik ezt a szolgálatot felvállalták – fogalmazott Baracsi Endre, majd szólt a megyei napilapról is.
– Generációk nőttek fel a Kelet-Magyarországon. Az idősek – mint a szülőfalumban, Beregdarócon is – szeretik már reggel kezükbe venni a lapot. Egy újabb generáció az internet világában él, míg a fiatalabb korosztályok az okostelefonjukon már főleg a közösségi oldalak olvasói. A Kelet-Magyarországnak és internetes portáljának ezeknek az igényeknek kell megfelelnie. A fejlődés érdekében mindenkinek van feladata, fontos az együttműködés, s ebben partner a Kelet-Magyarország. A vármegyei értéktárbizottság elnökeként is köszönettel tartozom a megyei napilapnak, mert sokat tesz a vármegyei értékek bemutatásáért, népszerűsítéséért, a közös munkában igazi partnerünk az újság. Kívánom, hogy ez a partneri együttműködés a jövőben tovább erődsödjön minden területen – tette hozzá Baracsi Endre.

 

– Földrajzilag, fizikailag is én vagyok az a polgármester, aki a legközelebb tartózkodok a Kelet-Magyarországhoz – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – Az elmúlt 14 évben pozitív változásokon ment keresztül a város és a napilap is, Mindig is azt vallottam, hogy ne féljünk megírni a jó híreket, ebből van bőven a településünkön, ami épül-szépül és fejlődik. Az újság erénye, hogy hitelesen foglalkozik a helyi ügyekkel. Mi most nagy munkában vagyunk, folyamatosan jelentjük be, hogy kik az új befektetők az ipari parkban. Erről is fontos tárgyilagosan beszámolni a Kelet-Magyarországban.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő azoknak a településvezetőknek is üzent, akik halaszthatatlan elfoglaltságaik miatt nem tudtak jelen lenni az összejövetelen.

– Ahhoz, hogy a polgármesterek hasznos, hiteles híreket, információkat tudjanak olvasni a saját környezetükről, célszerű együttműködni a Kelet-Magyarországgal és a Szabolcs Online-nal. Ha majd ismét lesz Települések magazin, abban számvetést lehet majd adni az elvégzett munkákról, az eredményekről. Ezért is fontos a személyes találkozó a napilap készítőivel. Pénteken végéhez ér a vármegyei, doni emlékmenet, és én is szalagot teszek a zászlóra. Ehhez az idézetet a Kelet-Magyarország elődjéből, a Nyírvidékből választottam, ezzel is kifejezve a nyomtatott sajtó súlyát, erejét.
Tóth Judit, a Kelet-Magyarország értékesítési vezetője tájékoztatást adott a meghívott vendégeknek a Mediaworks Hungary Zrt. felépítéséről, a cégcsoporthoz tartozó lapokról és a különböző szolgáltatásokról. Ismertette azokat a tematikus magazinokat is, amelyek majd a Kelet-Magyarország mellékleteként megjelennek az elkövetkező hónapokban. 
A résztvevők közös fotózása után kötetlen beszélgetéssel folytatódott az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és a Kelet-Magyarország munkatársainak találkozója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában