Záhony

2024.02.13. 11:07

Záhonynál tetőzik a Tisza

A Tiszán levonuló árhullám a mai napon Záhony térségében fog tetőzni – tájékoztatott FETIVIZIG. A Vízügyi Igazgatóság I. és II. fokú árvízvédelmi készültségek keretében védekezik a működési területén.

Szon.hu

Forrás: Fotó: FETIVIZIG

Hidrológia

Az elmúlt 24 órában már nem volt számottevő csapadéktevékenység a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, így az árhullámnak nem érkezett érdemi utánpótlása. 
A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint az előttünk álló 3 napban Felső-Tisza vízgyűjtőjén csak néhány milliméter csapadék várható, folytatódni fog az árhullám levonulása.

Árvízvédelem

A Tisza külföldi felső szakasza lassan, folyamatosan apad. A folyón levonulóban lévő árhullám hazai területen a felső szelvényekben tetőzött, jelenleg Záhonynál tetőzés közelében a vízszint. Lejjebb tovább árad a folyó, ahol a vízszintek a holnapi napon a II. fokú készültségi szintet elérhetik. A Tiszán jelenleg a védekezés Vásárosnaménytól Zsurkig II. fokú, Zsurktól Tokajig, valamint Szatmárcseke és Olcsvaapáti között I. fokú készültségi szinten folyik. A felső szakasz apadása ma reggel lehetővé tette Magosliget – Tiszakóród árvédelmi szakaszon a készültség megszüntetését. A Tisza magas vízszintje miatt a Kraszna és Szamos folyók torkolati őrjárásaiban a vásárosnaményi vízmérce alapján I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. 
Jelenleg a folyók védvonalai mentén 128 km hosszban II. fokú, 168 km hosszban I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A védelmi fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot látnak el a védekezésben résztvevő dolgozók, valamint szakaszbejárásokon követik nyomon az áradó víz útját. 

Az árvízvédekezésben az elmúlt 24 órában összesen 131 fő vett részt.
A haza részvízgyűjtőn a korábbi időszakban nem volt jelentős csapadék, de a külföldön esőből és hóolvadásból hétvégén kialakult árhullám lehetővé teszi ukrán árhullámból a Beregben megtalálható csatornákban, anyagnyerőhelyeken, mélyfekvésű területeken, erdőterületen friss víz betározását. A ma reggel Tivadarnál a beeresztő műtárgy zsilipjének megnyitásával a WWF Magyarországgal közösen együttműködve az a FETIVIZIG célja, hogy a nem állami tulajdonú területeken is lehessen vizet elhelyezni, segítve ezzel a gazdálkodók tevékenységét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában