Nyíregyháza

2024.03.25. 13:15

Draskóczy-portré a városházi folyosón

A Jósa András Múzeum műtárgyaiból került elő az egykori polgármester portréja.

L. Tóth Lajos

Fotó: Dodó Ferenc

Aki belép a nyíregyházi városháza első emeleti folyosójára, és rátekint a városvezetők portréira, hétfőtől eggyel többel szembesülhet. Draskóczy Sámuel arcképe is látható immár a falon.

– Nagyon fontos tevékenység a hagyományaink ápolása. Az már sokaknak feltűnhetett, hogy az arcképcsarnok hiányos, viszont a mostani példa is jelzi: aki keres, az talál. Jó érzéssel tölt el, hogy egy évszázadokkal korábbi elődöm portréja is előkerült – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. 

– A Jósa András Múzeum történeti osztályának kiállításához kerestünk műtárgyakat. Szegedi Mihály adományaiból bukkant elő Draskóczy Sámuel portréja. Ő 1861 novemberétől 1862 áprilisáig volt Nyíregyháza polgármestere – közölte Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum történeti osztályának vezetője. – A szabadságharc bukása után hosszú évekig elnyomás alatt éltek a magyarok, az 1860-as években kezdett enyhülni a megtorlás. A Ferenc József által 1860-ban kiadott októberi diplomával a magyar nemesség szembehelyezkedett, és a fentről indított reformok elfogadására meghirdetett 1861-es országgyűlés erőszakos berekesztésére válaszul mondott le Meskó Sámuel. Az ő pozícióját töltötte be utána Draskóczy Sámuel. A Draskóczy Sámuelről most előkerült fotó ténylegesen egy debreceni műteremben készült.

A mek.oszk.hu-n található a Nyíregyháza történetéről szóló írás Leffler Samu tollából. Ő írta: „Meskó lemondott állásáról, megbotránkozva az alkotmánysértő rendeleteken, a helyébe az ideiglenesen megválasztott Draskóczy Sámuel lépett”. Ügyvéd és politikus volt egyszemélyben. Őt Ujhelyi Róbert követte a polgármesteri székben, aki támogatta az uralkodó Ferenc József törekvéseit.
Hétfő délelőtt dr. Kovács Ferenc és Mohácsi Endre helyezte fel a városházi folyosó falára Draskóczy Sámuel portréját dr. Ulrich Attila alpolgármester és dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató jelenlétében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában