Expó

2024.03.16. 14:35

Harmónia a női szerepek között

Az inspiráló előadások mellett a rendezvény ideje alatt több mint 30 kiállító várta az érdeklődőket.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Nőként több szerepben is tökéletesen szeretnénk teljesíteni. Egy nő egyszerre gyermek, háziasszony, feleség, anya, nagymama – sorolta a II. Nyíregyházi Női Expo és Konferencia szombati megnyitóján Kulcsár Ildikó. A rendezvény megálmodója és főszervezője amikor feltette a kérdést, hogy a jelenlévők közül ki érzi magát logisztikai menedzsernek, szakácsnak – sok női kéz emelkedett a magasba a Váci Mihály Kulturális Központban. 
Hozzátette: jogosan vetődik fel újra és újra a kérdés, hogyan lehet ezeket a szerepeket harmonikusan megélni? Hogyan lehetsz sikeres a magánéletben és a munkában, s mindeközben boldog? Ebben a kiszámíthatatlanul változó világban vajon milyen értékek segítenek nyugalmat, és harmóniát teremteni? Ezekre a kérdésekre keresték a meghívott neves szakemberek előadásukban a válaszokat. 

Tűsarkúban hátrafelé 

– Van egy mondás, ami szerint Ginger Rogers ugyanazokat a lépéseket táncolta végig, mint Fred Astaire, csak tűsarkúban és hátrafelé. Ilyen nőnek lenni – utal előadásának címére Vida Ágnes baba- és gyermekpszichológus, aki első előadóként elmesélte, mielőtt Budapestről elindult Nyíregyházára, még hajnalban főzött, nehogy éhen maradjanak a gyerekek, akik pedig már nem is kicsik, de így működnek az anyák. – A gyerekeket nem lehet elfelejteni, nem lehet kikapcsolni, folyamatosan maximumot akarunk nyújtani. A család, a párkapcsolat, a gyermeknevelés, a háztartás mellett kell saját utat kitaposni, ami nem egyszerű, de nem is lehetetlen – mondta. 
Szerepkonfliktust okoz, amikor egy anya úgy dönt, hogy elmegy dolgozni, mert azt érzi, otthagyja a gyereket. Valójában a gyerekek egészen jól tudnak alkalmazkodni, sok mindent túlélnek, azt is, ha a mama dolgozik – nyugtatta meg a hallgatókat a pszichológus. Érdemes ezt a helyzetet úgy felfogni, hogy szépen lassan leválunk egymásról, s a gyerekeknek is az a jó, ha ebben van egy fokozatosság. Nyugat-európai, Amerikai példaként említette, hogy ott az anyukák nem tölthetnek otthon éveket a gyerekkel, ezért a legtöbben már szülés előtt megtervezik, hogy milyen ütemben térnek vissza a munkájukhoz. 
Kitért arra is, hogy bármennyire is törekszenek az anyák a maximalizmusra, szükség van legalább pár perce „énidőre”, hogy a mindennapokban visszanyerjék a józan eszüket. Ilyen perc lehet a légzésmeditáció, egy kocka csoki elmajszolása. Míg a párkapcsolatnak pedig a „ miidőre” van szüksége. – Nem kell wellnesshétvége, elég ha a párok egymás mellett ülnek a játszótéren, és amíg a gyerek hintázik, ők beszélgetnek. Nem baj, ha a férfit is bevonják a feladatokba. Ne panasz legyen, hanem kérés – tanácsolta Vida Ágnes, aki persze azt sem rejtette véka alá, anyaként, főleg kisgyermekes anyukaként a munkahelyen nagyon nehéz eljutni az „üvegplafonig”, a legmagasabb szintig kúszni a ranglétrán, mert otthon mindig történik valami, amit anyának kell megoldani. 
A neves előadók beszéltek még a gyerekek önállóságáról, szó volt a női küldetésről és sorsról, kapcsolati kommunikációról. A napot pazar divatbemutató zárta, s mire a tombolanyereményeket is kisorsolták a résztvevők megállapították, nőnek lenni nem mindig könnyű, ám a nehézségek ellenére is ezernyi csodája van.  

Karbonsemleges rendezvény volt

Kulcsár Ildikó a fenntarthatóság elkötelezett híve, hisz abban, hogy a nők nagyon sokat tehetnek azért, hogy 20, 30 év múlva is legyenek zöldellő erdők, itt Nyíregyházán a Sóstói-erdőben még árnyas fák alatt sétálhassunk. Éppen ezért karbonsemleges rendezvény volt már az első női expó is, s ugyanez a cél a másodikon is. 
– Az első expónk 1,7 tonnás karbonlábnyomának eltüntetése érdekében nyolc fát ültettünk el a Bem-iskolában és a Eszterlánc-óvodában, s ezek a kőris- és juharfák nyolc év alatt fogják semlegesíteni az előző expó karbonkibocsátását. A mostani expón is mérjük a karbonlábnyomunkat, kérdőív alapján számoljuk ki, hogy mennyi szén-dioxidot termeltünk, lemérjük, hogy mennyi vizet fogyasztottunk, hulladékot termeltünk, energiát használtunk fel. A karbonlábnyomunkat most is szeretnénk semlegesíteni – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában