Nyíregyháza

2024.03.06. 14:00

Ősszel vehet fejlődő irányt a gazdaság

A nyíregyházi Centrál Hotelben tartotta éves közgyűlését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vármegyei szervezete.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

– Vármegyei szervezetünk szakmai kapcsolatai kiemelten jók – mondta portálunknak a VOSZ társelnöke, a vármegyei szervezet elnöke. Czomba Csaba kiemelte, remek a viszonyuk a régió önkormányzataival, köztük Nyíregyházával, ahogy a vármegyei önkormányzattal, kormányhivatallal, az adóhatósággal és a vármegyei kereskedelmi és iparkamarával is. Hozzátette, jelenleg 356 taggal rendelkezik a vármegyei szervezet. Czomba Csaba szerint a VOSZ meghatározó érdekképviseleti szerepének legmarkánsabb példája a Széchenyi Kártya hitel létrejötte, aminek a forgalmazása 2003 nyarán indult el s rendkívül nagy segítséget jelentett és mai jelent a vállalkozóknak, mert szabadon felhasználható, kedvező kamatozású, nem kell jelzálog és a visszafizetés is rugalmasan kezelhető. 

– Köszönöm minden tagunknak az elmúlt évi aktív közreműködést és támogatást, külön megköszönve az elnökség tagjainak az elvégzett lelkiismeretes munkát. Céljaink eléréséhez és megvalósulásához, a célkitűzések szellemében kívánok minden vállalkozónak és vállalkozásnak további munkájához sok sikert, eredményes működést – zárta Czomba Csaba. 

Iparfejlesztés, új munkahelyek 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében elmondta: 2019-ben a városvezetés fókuszába a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés került. Kiemelte, elkezdődött az ipari park fejlesztése. A W-Scope és a Boysen az év végére tervezi a próbaüzem beindítását, egy svéd cég szeptemberben kezdi meg a hőszivattyú-gyártást, míg egy osztrák tulajdonú vállalkozás, az MCE is az ipari parkba költözik és vásárolt meg 12 hektárnyi területet, ahogy a kínai Sunwoda beruházása is hamarosan elkezdődik. A városvezető elmondta, hogy három másik céggel jelenleg is tárgyalnak. 
Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő szerint vármegyénk az elmúlt 10-12 évben sokat lépett előre, de, mint fogalmazott, van még bőven feladat. 
– A VOSZ-irodákban minden adminisztrációs ügyet el lehet intézni, csakúgy, mint egy kormányablakban. Mindennek a fundamentuma a gazdaság, 2,7 millió embernek a hazai vállalkozások adnak „kenyeret”, ami óriási érték. A fejlődéshez, a gazdasági növekedéshez kellenek a munkahelyek, a közintézmények, úgy, mint a bölcsődék, óvodák és az iskolák. Fontos a lakhatás kérdése is, ebben segít a falusi csok és a csok plusz program. A VOSZ országos és helyi szinten is egyre erősödik, egyre markánsabbá válik a tevékenységük – emelte ki az országgyűlési képviselő.
Ezt követően Seszták Oszkár a vármegyei közgyűlés elnöke a hamarosan induló TOP Plusz programokról szólt, melyek segítenek majd a szakképzésben, az átképzésben, illetve a helyi termékfejlesztésben is.
– A legnagyobb foglalkoztatók a kis- és középvállalkozások, ennek fényében is rendkívül fontos a VOSZ munkája – húzta alá Seszták Oszkár. 
Kocsis László, a vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője párhuzamba állította az általa képviselt hivatalt és a VOSZ-t, hiszen a céljaik közösek, ez pedig az összefogás és az együtt gondolkodás. 

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója egy rövid gazdasági elemzést tartott a szerdai közgyűlésen. Kiemelte, a hazai gazdaság számára a kereslet a kulcs, és nem egyéb tényezők, mint például az aktuális energiaár. Hozzátette, a német gazdaság gyengélkedését a magyar vállalatok is megérzik. Szerinte a hazai gazdaság alapvetően exportorientált, nyitott, és a feldolgozóiparra épül. A szakember előadásából kiderült, a GDP-arányos beruházási ráta a GDP 22 százalékára esett vissza, ahogy a háztartások fogyasztása sem talált még magára, a kiskereskedelmi forgalom pedig 33 százalékkal marad el a válság előtti trendektől. Az ipar visszaesését két szektor, a járműipar és az akkumulátorgyártás akadályozta meg, előbbi esetében viszont a világon az ötödikek vagyunk. A hazai munkaerőpiac továbbra is feszes, 4 százalék körüli a munkanélküliségi ráta. Dr. Kozák Ákos előadását azzal zárta: szerinte 2024 a konszolidáció éve lesz, ősszel már egyértelműen fejlődő iránnyal, 2025-öt pedig már bátran nevezhetjük a fejlődés esztendejének. 

Eppel János, a VOSZ elnöke beszédében a megújulást helyezte középpontba. Mint elmondta, míg korábban egy kissé „fejnehéz” volt a szervezet, addig mára a VOSZ-irodáknak és a megújult kommunikációnak (közösségi média, informatív weboldal) köszönhetően az ország összes vármegyéjében erősödött a jelenlétük. Céljuk pedig továbbra sem változott: a tagok számára széles körű tájékoztatást nyújtanak a jogszabályi változásokról, olyan üzleti szolgáltatásokat biztosítanak, amely előmozdítja a vállalkozásfejlesztést, a piacépítést, a szakmunkás- és a felnőttképzést.  Eppel János beszéde végén elismerő oklevelet adott át Czomba Csabának, megköszönve a vármegyei szervezet élén végzett negyedévszázados, lelkiismeretes és szigorúan szakmai alapon nyugvó munkáját. 
 

A közgyűlés végén a VOSZ és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága megerősítette, kiegészítette korábbi együttműködési megállapodását. Dr. Ondi Sándor adóügyi igazgató-helyettes elmondta, évek óta működik a hivatal mentorprogramja, a VOSZ pedig abban segít nekik, hogy minél több helyi kis- és középvállalkozás lépjen be és éljen a lehetőséggel. A program célja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az újonnan alakult adózók jogkövetését elősegítse, a helytelen adózási gyakorlat kialakulását megelőzze és az adózáshoz segítséget nyújtson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában