Nyíregyháza

2024.03.24. 16:38

Több évszázados barátságot ápolnak

Ünnepi megemlékezést tartottak a lengyel-magyar barátság napja alkalmából.

Lengyel Nóra

Zsúfolásig megtelt a Vikár Sándor Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme pénteken. Az ünnepség a két ország himnusza után a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola gyermekkórusának műsorával kezdődött, akik magyar és lengyel nyelven is énekeltek népdalokat. A hangulatos rendezvényen először dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott köszöntőt, kifejtette, hogy nagyon fontos a barátság ember és ember között, barátok nélkül nem teljes az élet. A lengyel és a magyar nép közötti barátság a közös történelmünkön át vezet a mai napig, ami a mai világban ritka és megbecsülendő. 

– Ritka, hogy már 1000 éve jó érzések jönnek elő ebből a barátságból. Mivel ez egy unikális jelenség, arra törekszünk, hogy ez a jó barátság a városaink között még hosszú évekig megmaradjon. Nagyszerű az is, hogy már személyes barátságok is kialakultak. Mivel történész vagyok, jól ismerem a lengyel-magyar történelem közös pontjait. Az ember akkor bölcs igazán, ha tanul az elődei nagyságából, de a hibáiból is, pont azért, hogy a jelenben és a jövőben mindazt megőrizze, amit az ősei ráhagytak – mondta az alpolgármester, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben Nyíregyháza lengyel partnervárosaiban Bielsko-Biala-ban és Gorlice-ben is találkozhatnak.

Két jóbarát

A Lengyel Köztársaság konzulja, Andrzej Kalinowski magyarul adta elő a köszöntőjét. Elmondta, hogy 2006 óta március 23-án ünnepeljük a lengyel-magyar barátság napját. – Ez a mai találkozó a példája annak, hogy Lengyelországot és Magyarországot nemcsak a történelme, a legmagasabb szintű együttműködés, hanem a regionális, több száz éves sokoldalú és különféle baráti kapcsolatok is összekötik. Fontos azért kiemelni, hogy ezt a két országot összetartja a történelmi dinasztiák kapcsolatai és szövetségei, a közös királyok és vezetők, vagy akár a szabadságért vívott közös harcok – mondta a konzul, és megjegyezte: nehéz időkben mindig segítették egymást a lengyelek és a magyarok, és felsorolt néhány történelmi példát. – Ezért is fontos, hogy nemcsak a múltban, hanem most a jelen kihívásaiban is szükség van a népeink közötti barátságra, valamint az államaink közötti együttműködésre is – fejtette ki Andrzej Kalinowski, és hozzátette: ne temessük el a múltat, de gondoljunk a jövőre is, és bármi történjen a világban, maradjon meg ez a magyar-lengyel pozitív szimpátia, amit tovább kell adni az elkövetkezendő nemzedékeknek is.

Hagyományőrzés

Gorlice polgármestere és Bielsko-Biala alpolgármestere után Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy több évtizedes hagyománya van Nyíregyházán a lengyel-magyar barátság ápolásának. – A Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a STO-LAT Lengyel-Magyar Baráti Társaság kultúrateremtő és hagyományőrző tevékenységét évről évre egyre szélesebb körben ismerik meg. Összefogásunk példaértékű egész Magyarországon. Barátaink őszinte és segítő együttműködésével sikerült olyan közösséggé kovácsolódnunk, amely nemcsak az örömökben hanem az erőt próbáló időkben is kitart egymás mellett – részletezte Bárkányi Tamás, és megköszönte a Bem József Iskolának, hogy a fiatal nemzedékben is elmélyítik a lengyel-magyar barátság és a kultúra fontosságát, ahogy teszik ezt a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányza

A beszédek után a Vikár Sándor Zeneiskola növendékei és tanárai lengyel és magyar dallamokkal kedveskedtek a vendégeknek, majd kiosztották a lengyel-magyar barátság napja alkalmából szerdán, a Krúdy-termében lezajlott vármegyei „Lengyel - magyar két jó barát” játékos, a történelmi tudásra építő csapatverseny díjait. Végül az ünnepség a STO-LAT Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület Kamarakórusának előadásával ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában