Nyári olvasmányok

2019.07.05. 11:54

Lapok közt a nyár: mit olvasnak?

Mi köti össze Tom Sawyert Dobó Istvánnal és Harry Potterrel? Természetesen a szün­idő.

Forrás: Illusztráció: Mirabile Dictu

A különböző közösségi portálok divatos játékai között elférne egy olyan alkalmazás, ami a kedvenc nyári könyvélményünk alapján tippel a születési időnkre. Ha például Harry Potter helyett a varázslatos perceket még Verne Gyula regényei szereztek a válaszadónak, akkor nagy valószínűséggel fejből idézi a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági film fontosabb jeleneteit, és pontosan tudja, hogy a legegyszerűbb úgy kirakni a Rubik-kockát, ha átragasztgatjuk a színeket. Egy iskolás számára a szünidőben mindenre több idő jut egy kicsit. Bár sokaknak bőven elég a kötelező olvasmányokon túlrágniuk magukat, azért akadnak olyanok is, akik jó néhány könyvtári polcot leportalanítanak, mire eljön a szeptember.

Mit olvasnak a fiatalok?

Az a nézet, hogy A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok a legtrendibb könyvélmény a vakációra, enyhén szólva is idejétmúlt elképzelés. Bár az olvasást a Harry Potter révén megismert varázsvilág hozta vissza a gyerekek mindennapjaiba, már J. K. Rowling világhírű történetét is egyre kevesebben keresik. Az évtized első felében népszerű vámpíros könyvek csillaga is letűnni látszik, és a görög istenekkel dacoló Percy Jack­son sorsa szintén egyre kevesebbeknek okoz álmatlan éjszakákat. Új írók és új történetek kerülnek reflektorfénybe. Közülük talán a legjelentősebb az a Cassandra Clare, aki az Árnyvadász-univerzum és a Magisztérium-sorozat mellett számos egyedi világot alkotott. A legtöbb történet úgynevezett urban fantasy, ahol a misztikus lények mai, valós környezetben jelennek meg. A lebilincselő narratívát, a szereplők jellemrajzát és az átgondolt történetek feszültségét emelik ki a kritikusok Cassandra Clare kapcsán, aki bebetonozta magát a New York Times ifjúsági toplistájába. A Magisztérium-­sorozatban egy ősi varázslóiskola növendékeinek életét ismerhetjük meg, akiknek a napjai egy ébredező gonosz erő árnyékában telnek, és nagyjából ennyivel ki is merül a Harry Potter-könyvekkel történő hasonlóság. A négy elem mágusai közt feltűnik egy krétor, aki a káoszmágiát is képes uralni, így eldöntheti a hosszú ideje folyó háború sorsát. Az ötkötetes sorozat egy különleges világba vezet be minket, folyton fenntartva az olvasó érdeklődését.

Magyarországon ezt olvassák

A bookline.hu ifjúsági irodalom kategóriájának eladási toplistáját Rachael Lippincott Két lépés távolság című műve vezeti. A szerelmi történet női főhőse cisztás fibrózissal küzd, és egyedül egy új tüdő adhat neki reményt. Ebbe az alaphelyzetbe toppan be egy fiú, aki vonzza lányt, annak ellenére, hogy Willnek még a lehelete is életveszélyes lehet számára.

Magyar szerzők könyveiből sincs hiány a piacon. A bookline toplistáján szintén előkelő helyen szerepel Wéber Anikó, akinek a Cseresznyeliget titka című könyve abszolút nyári könyvkaland. A főszereplő Kitti ugyanis vakációzás közben egy nyomozás kellős közepén találja magát. A 9–12 éveseknek szóló könyv könnyű olvasmány, mégsem felszínes, így tökéletes szünidős kikapcsolódást nyújthat azoknak a fiataloknak, akik nem csak a weboldalak között akarnak lapozni a nyár folyamán.

- Bájer Máté -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában