Jó a hangulat Ajakon!

2019.08.02. 17:43

Elkezdődött az ajaki lakodalmas fesztivál

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az ajaki lakodalmas fesztivált.

– A házasság és a lakodalom egy erkölcsi állásfoglalás, a nemzetépítés egyik pillére, hiszen gyermekek nélkül nincs jövő. A család, a vallás és a nemzet nem a haladás gátjai, hanem a jövőnk biztosítékait jelentik. Gratulálok az ajaki vezetésnek, hogy évről évre megrendezi ezt a rendezvényt, mely valódi értéket képvisel. Ez azért is fontos, mert vannak olyan érdekcsoportok, akik gyengíteni akarják a magyarok valláshoz, nemzethez és a szülőföldhöz kapcsolódó érzéseit – fogalmazott a XI. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál megnyitóján dr. Kövér László. Az Országgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: meg kell védeni az értékeinket és az olyan közösségeket, mint az ajaki. – Remek dolog, ha egy város, egy település kitalál magának egy jelmondatot, és az abban foglaltakért tesz is – utalt dr. Kövér László a város jelszavára, miszerint: „Ajak a jövő városa, ahol az értékek találkoznak!”. Az Országgyűlés elnöke azt mondta, Ajak a jövőt építi, hiszen támaszkodik a fiataljaira, ahogy fókuszál a családalapításra és az otthonteremtésre is. Dr. Kövér László szerint a magyar kormány is azon dolgozik, hogy a fiatalok a szülőföldjükön találhassák meg a boldogulásukat, ebben segítségükre lehet a falusi csok bevezetése is.

Megduplázódott a költségvetés

Kerekes Miklós elmondta: örül, hogy tizenegyedik alkalommal nyithatja meg a lakodalmas fesztivált. – Kollégáimmal 2006–ban összedugtuk a fejünket és azon gondolkoztunk, milyen jellegű fesztivál megszervezésébe fogjunk bele. Akkoriban divat volt valamely gyümölcs vagy zöldség kultusza köré szervezni egy eseményt, ezért mi más irányba indultunk el. Így jött az ötlet, hogy a magyarságunk megmaradásának szempontjából fontos lakodalomra, és a népi hagyományainkra fókuszáljunk – emlékezett vissza a kezdetekre Ajak polgármestere, aki büszke arra, hogy a fesztivál mára egy nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, egy olyan programsorozatot sikerült életre hívniuk, melyre Bulgáriából, Lengyelországból, Erdélyből és a Kárpátaljáról is ellátogatnak.

Kerekes Miklós ezután felidézte a június végi vihart, mely ugyan megrázta a települést, hiszen az ezerkétszáz lakóházból közel kilencszázban keletkezett kisebb vagy nagyobb kár, de megmutatta, mire képes az összefogás.

– Rengeteg helyről érkezett segítség, de a legmeghatóbb és a legváratlanabb mégis a farkaslakai polgármester és az ottaniak gesztusa és együttérzése volt. Közel négymillió forint értékű adományt gyűjtöttek össze az erdélyi településen élők, ezt mi a viharkárok enyhítésére fordítottunk – emelte ki az ajaki polgármester.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere családi okok miatt nem tudott eljönni a fesztiválra, jókívánságait a település önkormányzatának kommunikációs vezetője, Jakab Katalin tolmácsolta. – Jó érzés látni, hogy Ajakon nem csak őrzik, hanem meg– és átélik a hagyományokat – mondta Jakab Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában