"Megváltozott a helyzet"

2020.04.24. 18:01

Trombitaszó a társasházban

A trombitaművész és karmester hálás a társasház lakóinak, hogy elviselik a mindennapos gyakorlását.

Bakó Levente több mint egy évtizede karmestere a Szabolcsi Koncert Fúvószenekarnak, bő másfél éve Nyíregyháza díszpolgára

Forrás: KM-archív

„Furcsa érzés kerített a hatalmába: mögöttem se zenekar, a kezemben se trombita, se karmesteri pálca. Velem szemben csupa ismerős, mosolygós arc. Ott álltam a szülővárosom szívében, a Kossuth téren, ahol gyerekként is sokat csetlettem-botlottam. Aztán egyszer csak bepárásodott a szemem, nem tagadom” – nyilatkozta lapunknak bő másfél éve Bakó Levente, aki Nyíregyháza legfiatalabb díszpolgára lett.

Több mint egy évtizede karmestere a Szabolcsi Koncert Fúvószenekarnak. A Liszt-díjas trombitaművész, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett előadó ezekben a napokban olyan időszak részese, amilyennek korábban még sosem volt.

A béke szigetén

– Februárban még a nyári koncerteket pontosítottuk, majd a következő hónapban megváltozott a helyzet, és eléggé felgyorsultak az események. Március elején Miskolcon adtunk ifjúsági előadásokat az Ewald Rézfúvós Együttessel. Rá egy hétre a Fábry műsor felvételekor a közönség létszáma jóval kisebb volt, mint a megszokott. Másnap a zeneakadémiai koncertünket (Óbudai Danubia Zenekar) üres ház előtt játszottuk – online közvetítéssel – elevenítette fel a történéseket Bakó Levente.

– Azt követően új fordulatot vett az életünk, hiszen szeptemberig minden koncertünket, előadásunkat, próbánkat lemondták. Március 16-án a budapesti lakásomban összepakoltam, és hazajöttem Nyíregyházára. Jobbnak láttam, ha a járványügyi helyzetet itthon, a béke szigetén, a nyugalom városában tölthetem. Sajnos kénytelenek voltunk lemondani a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar tavaszi nagykoncertjét is, ami a zsinagógában lett volna egy Webber-gálaest keretében.

– Március második felétől az információszerzésre fókuszáltam: mivel állunk szemben, mire kell vigyázni, hogy terjed a vírus, hogyan kell védekezni, hogyan törődjünk, gondoskodjunk egymásról? Hamar rájöttem, hogy a járványt komolyan kell venni, és minden utasítást, rendeletet be kell tartani, amit a kormány és város vezetősége a védelmünk érdekében hozott. Pánikba nem estem, nem kezdtem el felvásárolni, inkább igyekeztem higgadt és objektív maradni, ahogy ez általában rám jellemző. A családomat, a baráti körömet ebbe az irányba próbáltam terelni.

Sétál, biciklizik

– Amit nagyon fontosnak tartok mindannyiunk életében, az az, hogy legyen meg a napi programunk, legyen felépítve egy nap tudatosan. Nekem a gyakorlás a domináns, de sokkal többet takarítok a lakásomban. Nagyon szeretek sétálni, kerékpározni a gyönyörű Sóstói-erdőben, ami kellemes kikapcsolódást jelent számomra. Mindent, ami szellemileg, lelkileg, fizikailag erősít bennünket, tervszerűen, pontosan próbáljuk beiktatni az életünkbe!

Bakó Levente a jövőt illetően optimista. – Kellő odafigyeléssel és persze szakembereink munkájában bízva azt gondolom, sikeresen átvészeljük ezt az időszakot. Reményeim szerint pár hónap, és újra „felmehet a függöny”, és kedves közönségünknek ismét játszhatunk. Addig is marad a mindennapi gyakorlás, emellett online tanítok a Vienna Egyetemen.

– Társasházban lakom, ezért aztán külön köszönet a lakóknak, akik elviselik a mindennapi trombitás gyakorlásaimat. Bízom benne, hogy egyszer lehetőségem adódik egy koncerttel megköszönni nekik a türelmet itt, Nyíregyházán.

Névjegy

Bakó Levente

Liszt-díjas magyar trombitaművész, karmester. Magyar Érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett művész. Háromszoros Artisjus-díjas, Junior Prima díjas, Nyíregyháza díszpolgára.

Pályafutása: Zenei tanulmányait a nyíregyházi zeneiskolában kezdte, majd 1991–1995 között a nyíregyházi művészeti szakközépiskola zene tagozatán tanult trombitálni Nagy Gyula irányítása alatt, tízéves korában különdíjat nyert a Lubik Imre országos versenyen. Felvették a Zeneakadémiára, ahol Varasdy Frigyes trombitaművész osztályába került 1995-ben. Megalapította az Ewald Rézfúvós Együttest, amelynek első trombitása és művészeti vezetője. Barátaival létrehozta a Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivált, ahol szintén művészeti vezető. Hasonló posztot tölt be a Varasdy Frigyes Országos Főiskolai-Egyetemi Trombitaversenyen. Az Óbudai Danubia Zenekar művésze. Kilenc éve a nyíregyházi Szabolcsi Koncertfúvós Zenekar karmestere. Tavaly óta a budapesti Vienna Konservatorium trombitatanára.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában