Dongó Együttes

2020.10.05. 07:00

Dallal pergő homokszemek

Két művészeti ág találkozásából gyönyörűséges műalkotás született.

Szimbolikus, delejező erejű képek születtek

Forrás: Dongó

Pezseg az élet a nyíregyházi Dongó Együttes körül, és a sokunk kedvencének számító beatzenei formáció mindig előáll valamilyen meglepetéssel. Akkor is éppen koncertre utaztak Tiszalökre, majd még aznap Vásárosnaményba és Mátészalkára, amikor sikerült telefonvégre kapnunk őket.

A napokban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a Facebook-oldalukon új klipjük jelent meg, méghozzá homokanimáció formájában, egyszerre kínálva magas minőségű zenei és vizuális élményt. A dal egy korábbi Robert Burns-vers-megzenésítés (Ha mennél hideg szélben) – zenéjét Balázsi Gyula szerezte –, és Sáli Levente kiskunhalasi képzőművész készített hozzá homokanimációt.

A négy legkedvesebb

– Ráadásul nem is ehhez az egyhez, csupán ez az első, amit bemutatunk a közönségnek – mondta el lapunknak a zenekar billentyűse (no meg gitárosa, énekese, mandolinosa), Korponai Tibor. – Egy munkahelyi projektemhez kerestem képzőművészt, amikor sok neves alkotó között Levente szerényen meghúzódó munkájára felfigyeltem. Egy fölfedezetlen gyöngyszem volt, összehasonlíthatatlan belső töltettel, nagy kifejezőerővel. Alkotója, aki az élet mélységét és magasságát is megjárta már, nem üzleti céllal nyúlt az új kifejezési formához, csupán összerakott egy homokanimációs pultot a maga örömére. Azonnal megkerestem, és onnantól számos közös munkában – élőben és rögzítettben – vettünk részt. Barátok lettünk, és egyszer Balázsi Gyulával elküldtük neki a dalainkat, ötlemeznyit, közel nyolcvan szerzeménnyel. Aztán meglepetésünkre egy évre eltűnt. Mint kiderült, elkeveredtek a lemezek, és sűrű elnézések közepette újságolta, hogy immár több mint tíz dalhoz készített vázlatokat. Végül a neki négy legkedvesebbhez elkészültek a csodálatos homokanimációk.

Azt már Balázsi Gyula, a zenekar vezetője tette hozzá, hogy a dalok önálló életéhez időt hagyva a négy új klipet folyamatosan adagolva az év végéig szeretnék bemutatni és népszerűsíteni.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában