születésnapi köszöntés

2020.12.01. 17:31

Kollégái számára is példakép

Megható üzenetben köszöntötték fel Bárány Frigyest a kollégái.

Kuthy Patrícia (jobb szélen) a Légy jó mindhalálig című előadásban is együtt játszott Bárány Frigyessel

Fotó: színház

Videóüzenetben köszöntötték fel nemrégiben a Móricz Zsigmond Színház művészei 90. születésnapja alkalmából Bárány Frigyest, a nyíregyházi teátrum örökös tagját. A felvételen Kuthy Patrícia, Illyés Ákos, István István, Fülöp Angéla, T-Laforest Csaba, Horváth Réka és Horváth László Attila is üzent mindenki „Frici bácsijának”.

Hatalmas energia

– A hozzá fűződő élményeim a gyermekkoromig nyúlnak vissza, amikor láthattam filmekben és a színpadon is – mondta lapunknak Illyés Ákos. – Abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy majdnem húsz évig osztozhattam vele egy öltözőn, sokat beszélgethettem vele, rengeteget tanultam tőle. Nem tudom, van-e az országban még egy színész, aki ennyi mindent tud a színházról.

Illyés Ákos szerint Bárány Frigyesnek hihetetlen kisugárzása van, amely azonnal magával ragadja a nézőket – ezt ő is megtapasztalta. – Több mint tíz éve kettős szereposztásban játszottam egy operettben, és az egyik alkalommal, amikor nem én voltam a színpadon, beültem megnézni a darabot – mesélte a színész. – A díszlet alsó szintjén egy rendkívül látványos zenés-táncos operettsláger szólt, és egyszer csak észrevettem, hogy a felső szinten valaki készül a következő jelenetre. Bár csak a sziluettje látszott, rögtön felismertem Frici bácsit, és egy kis idő múlva azon kaptam magam, hogy hiába ment a zene és a tánc, csak rá tudtam figyelni, ahogy áll a sötétben. Ez nekem egy máig meghatározó élményem, amit eddig még senki mással kapcsolatban nem éreztem.

Lecsillapítja a lámpalázat

– Szerencsés vagyok, mert Frici bácsival több előadásban is együtt játszhattam, azt hiszem, az első a Csókos asszony volt. Emlékszem, mennyire féltem, amikor megszeppent, fiatal pályakezdőként először volt vele közös jelenetem: nem tudtam, mit fog hozzám szólni – idézte fel Kuthy Patrícia. – Ő azonban a próba első pillanatában elfeledtette ezt velem, és úgy éreztem, szárnyakat kapok. Szerencsére még számos alkalommal játszhattam vele, például a My Fair Ladyben, ahol közös dalunk is volt, és együtt táncolhattunk. Nagyon jó vele dolgozni, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni.

Kuthy Patrícia a mai napig őrzi azokat az angyalfigurákat, amelyeket az egyik bemutatóra kapott tőle. – A Tűzpróba avagy a heilbronni Katica című előadásban Kunigundát játszottam, és sokat gondolkodtunk azon, hogyan ábrázoljuk külsőleg ezt a figurát. Sok verziót kipróbáltunk, és a takarásban mindig összetalálkoztunk Frici bácsival, mert egymás után jött a jelenetünk. Az egyik alkalommal kitaláltuk, hogy mi lenne, ha az egész testemet pirosra festenénk. Máig emlékszem arra a pillanatra, amikor először meglátott befestve: úgy elkezdtünk nevetni, hogy ki kellett mennünk a folyosóra – tette hozzá a színésznő.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában