Pócspetri

2021.05.21. 17:56

Nagy tervekkel tekintenek a nyár felé

A Periscope együttest megviselte a közönség hiánya.

MI

Takács Máté két díjat is bezsebelt, de a Siklósi Örs-emlékdíj különösen fontos a számára | Fotó: Kovács Fanni

Fotó: J_J

Lapunkban már korábban is beszámoltunk a Periscope együttesről és az általuk bezsebelt elismerésekről. A fiúk a legutóbbi Fülesbagoly Tehetségkutatón ismét odatették magukat, és bár a közönséget nélkülözniük kellett, nagy öröm volt számukra, hogy újra színpadon állhatnak.

A legutóbbi sikeres fellépésről, a pandémia okozta nehézségekről, illetve a jövőbeni tervekről Takács Máté, az együttes énekes-frontembere mesélt lapunknak. Elmondta, a koronavírus-járvány a kezdetekben borzasztóan érintette a zenekar tagjait, sokáig nem találkoztak, a bőgősük Budapesten élt, és a korlátozások alatt nem is járt haza.

Rengeteget próbáltak

– A többiekkel itt voltunk, viszonylag közel egymáshoz, de nem futottunk össze. Ez megviselte a zenekart, két-három hónap telt el így, ráadásul nem próbáltunk, csak videókonferencia keretében beszélgettünk egy-egy szombat este. Aztán végre jött a nyár, és amikor tavaly jöttek az enyhítések, megragadtunk minden egyes alkalmat – zenéltünk, amikor csak tudtunk. Játszottunk a fővárosban, Szigetszentmiklóson, és szeptemberben volt a Fülesbagoly tehetségkutatója is – idézte föl a kezdeti megpróbáltatásokat a frontember, majd hozzátette: az őszi újabb hullám és a lezárások nehézségeivel már felkészültebben néztek szembe.

– Belevetettük magunkat a munkába, rengeteget próbáltunk, gyártottuk az új dalokat. Igyekeztünk mindent megtenni, hogy minél könnyebben vészeljük át ezt a baljós időszakot. A mostani Fülesbagoly Tehetségkutatón közönség nélkül kellett játszanunk, de mindenképp jelentkeztünk, hiszen a bekerüléssel újra a színpadra állhattunk.

A rajongók hiánya nagyon megviselt minket, de a pandémia árnyékában is jól ment a munka: új dalok születtek, és hamarosan kiadunk majd egy kislemezt, továbbá a nagylemezen is dolgozunk.

– Nem fogjuk elkapkodni, mert félünk attól, hogy az ősz megint lezárásokat hoz – engedett bepillantást a munkába Takács Máté, akitől azt is megtudtuk, hogy vannak már lekötött bulijaik a nyárra, ezért inkább erre helyezik a hangsúlyt. Tolják a koncerteket, ameddig csak lehet, és gyűjtik az élményeket, amik elmaradtak az elmúlt több mint egy évben.

Hiányzott az inspiráció

– A tehetségkutató teljesen más volt legutóbb. Annyira zárt volt az egész, hogy nem csak a közönség hiányzott, de a többi kilenc fellépővel sem találkozhattunk. Nem láttuk egymás produkcióját, ami szintén érzékenyen érintett minket, hiszen máskor az ilyen eseményeken a zenészszakma képviselői között lehetünk. Elmaradtak a beszélgetések, nem tudtunk inspirálódni a mások munkájából.

Takács Máté két díjat is bezsebelt, de a Siklósi Örs-emlékdíj különösen fontos a számára | Fotó: Kovács Fanni

– Nagyszerű zenekarokkal lehet ilyenkor összefutni: vannak bandák, amiket talán meg sem ismernénk az ilyen alkalmak nélkül. Annyi pozitívum volt az egészben, hogy a Fülesbagoly kiváló minőségben rögzítette a fellépők produkcióit, így azok az interneten megtekinthetők. Kicsit viszolygok ezektől a videós megoldásoktól, tőlünk is kérdezték többen is, hogy miért nem csinálunk próbatermi, közvetített koncerteket, de ezek egyáltalán nem olyanok, mint élőben fellépni – számolt be a tehetségkutatóról az énekes, akinek munkáját két díjjal is elismerte a szakmai zsűri.

– A Fülesbagoly debreceni fordulóján megkaptam a legjobb dalszövegírónak járó díjat, és ami még jobban megindított, az a Siklósi Örs-emlékdíj, melyet a legjobb frontembernek adtak. Ő volt az AWS énekese, aki az év elején nagyon fiatalon, tragikusan elhunyt. Mindez kimondottan sokat jelent nekem, mert a pandémia előtti utolsó fellépésünkön pont az AWS-sel játszhattunk. Rengeteget beszélgettünk az együttessel és Örssel is, nagyon kedvesek voltak, aztán jött a tragédia. Még most is nehéz erről beszélni.

– A legjobb dalszövegíró díját nem egy zeneszámért kaptam, a zsűri az összes dalunkat figyelembe vette. Kiemelték, hogy milyen jó gondolatok vannak a szövegekben, de az értékelés kicsit sötétnek titulálta a szövegeket. A másik megjegyzés szerint nem vagyok egy tipikus jelenség a színpadon. Talán hiányzik belőlem a másoktól megszokott extrovertáltság, kissé befelé forduló vagyok – tette hozzá Takács Máté.

Jöhetnek a fellépések

A Periscope együttes nagy tervekkel tekint a nyár felé, ugyanis rengeteg olyan fellépésük van, ami a bezárások miatt maradt el.

– Azt ígérték nekünk, hogy ezeket bepótolhatjuk: ha minden jól megy, játszhatunk a Fish! és a Leander Rising zenekarokkal, fellépünk majd a Campus Fesztiválon. Ezeket a lehetőségeket még tavaly nyertük, úgyhogy szeretnénk őket behajtani.

A többit majd hozza élet, és bízunk benne, hogy óriási igény lesz a fellépésekre, különösen úgy, hogy a bezárások miatt kiéheztek az emberek a szórakozásra

– bizakodott az együttes frontembere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában