Színház

2021.06.23. 10:53

Eszenyi Enikő a zsűriben

A színésznő interjúban mesélt a kisvárdai fesztiválról, a CSAK-ról és a színházról.

KM

Eszenyi Enikő a fesztivál előtt adott interjút a szervezőknek

Forrás: Youtube, KM-reprodukció

Fotó: Csaki Alexandra

A kisvárdai színházi fesztivál versenyelőadásait szakmai zsűri bírálja el. Az ítészek között foglal helyet ebben az évben Eszenyi Enikő is. A Kossuth-díjas színésznő, rendező, a Vígszínház volt igazgatója a közelmúltban egy, a seregszemle közösségi oldalán közzétett rövid interjúban mesél arról, hogyan kötődik a városhoz és a fesztiválhoz, miért szereti ezt a közeget.

Találkozási pontok

– Kisvárdától huszonöt kilométerre, Csengerben születtem, így szorosan kötődöm a térséghez, emellett egyszer már voltam zsűri a magyar színházak fesztiválján. Nagyon megtisztelő, hogy az idén is meghívtak – mondta el elöljáróban a Halhatatlanok Társulatának tagja, s hozzátette: – Itt sok olyan kollégával találkozhatok, akikkel más körülmények között nem sodorna össze az élet.

– Inspiráló, hogy olyan művészek, alkotók színpadi játékát, rendezéseit láthatom, majd beszélgethetek velük esténként, akikkel nem kerülhetek kapcsolatba mindennap a távolság miatt. Bár a kolozsvári társulatot jól ismerem, mert ott már rendeztem, de óriási élmény, hogy a fesztiválon ekkora keresztmetszetet kap az ember a határon túli színjátszásról.

Ahogy arról már többször is írtunk, Eszenyi Enikő 2020 augusztusában létrehozta a Csengeri Alkotó Központot (CSAK), ahol fiatal és tehetséges pozsonyi, kolozsvári művészekkel dolgozik együtt.

– A csengeri tanítást nem most kezdtem el, több éve építem, és nem csak itthon, külföldön is tartottam workshopokat, melyek mindig Csehov Sirályára épülnek. Ez azért izgalmas, mert a romániai vagy a szlovákiai egyetemisták nem játszhatnak eleget magyar nyelven, és a két intézmény közötti távolság miatt nem igazán találkozhatnak. Ezért jó a CSAK, amire az idén a Délvidékről is érkeznek hallgatók – magyarázta a szakember, aki szerint a közös munka inspiráló és nyitottságra késztet, hiszen a fiatalok mindegyike magával hozza a saját kultúráját. A kisvárdai színházi fesztiválon ugyanez a helyzet.

Feltöltődik a fesztiválon

Eszenyi Enikő még a seregszemle előtt úgy nyilatkozott, nagyon szeretne már színházba menni. A pandémia miatt nagyon nehéz helyzetben vannak és voltak a színházak, de reméli, hogy hamarosan beindulhat a munka. Addig is igyekszik feltöltődni a kisvárdai seregszemlén.

– Ez egy nagy ajándék, amire mindannyian ki vagyunk éhezve.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában