Színház

2021.06.25. 16:00

Nehéz és furcsa évadot zártak

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház évadzáró társulati üléseinek minden évben visszatérő, ünnepi eseménye a Móricz-gyűrű átadása, a Kelet színészének köszöntése, de ilyenkor hirdetik ki azt is, ki lett az évad nézője.

Fotó: DODO FERENC

Nos, a pénteki eseményen senki sem kapott díjat, és ha átadták volna az évad nézője címet, azt meglepő módon a teátrum igazgatója és művészeti vezetője, Kirják Róbert és Horváth Illés érdemelték volna ki. Merthogy a mögöttünk hagyott évadban a premierek nagy részét csak ők ketten láthatták, a közönség előtt hat hónapon át zárva voltak a színház kapui. A pandémia miatt furcsa évad zárult le pénteken, és bár a bemutatók nagy részét nézők nélkül tartották, Kirják Róbertnek volt mit felidéznie.

– A járványhelyzetben sem voltak üresjáratok: az eltervezett próbafolyamatokat végigcsináltuk, és egy kivétellel minden előadást be tudtunk mutatni – a Koldusoperát csak azért nem, mert a rendező, Keresztes Attila Kolozsváron él, és a határzár miatt nem tudott bejönni az országba. A pandémia első percétől fontosnak tartottam, hogy valamilyen formában tartsuk a kapcsolatot a közönséggel, és mint utólag kiderült, az online tartalmaink beváltották a hozzájuk fűzött reményeinket.

Kieső bevételek

– A Móricz (F)Aktor, a Móricz Anno, a Móricz Impro és a Bencs SzalON 58 epizódját összesen 261 ezren nézték meg a Facebook-oldalunkon vagy a YouTube-on, ami óriási szám – köszönet jár minden kollégámnak, aki ezek elkészítésében részt vett. Az online közvetített előadásainkat az interneten nagyon kevesen nézték meg, aminek azért örülök, mert ez azt jelzi, hogy az emberek élőben szeretnek színházat nézni – mondta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a kieső jegy- és bérletbevételek közel 100 millió forintot tesznek ki, és még rosszabb lenne a helyzet, ha a Rózsakert Szabadtéri Színpadon nem tudnának bérletpótló előadásokat tartani.

Felemelő pillanatok

– Az Édes Charity mámorító élményével indult az évad: a próbafolyamat és az előadások minden pillanata felemelő volt, felejthetetlen napoknak lehettem részese veletek, általatok – mondta a színház művészeti vezetője, Horváth Illés, aki minden kollégájának megköszönte a munkáját.

– A színpadon, s az alatta, felette, mellette dolgozók e vészterhes időkben sem veszítették el a jó kedvüket, és ugyanolyan alázattal végezték a munkájukat, mint bármikor máskor. Felelősségteljesen dolgoztak, és én ebben az évadban is nagyon sokat kaptam a társulattól emberileg, szakmailag – fogalmazott a művészeti vezető, aki egy-egy előadás nagyszerű pillanatai mellett Gulyás Attila, Rák Zoltán, Gulácsi Tamás, Kosik Anita, Horváth Margit, Pregitzer Fruzsina, Nagyidai Gergő, István István és Horváth Réka alakítását emelte ki.

– Nehéz és furcsa évad volt – ezt mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, és hozzátette: nemcsak a művészek, de a nézők számára sem volt könnyű a mögöttünk hagyott időszak, sőt, az önkormányzatnak sem. – Óriási bevételkiesést kellett kigazdálkodnunk úgy, hogy a lakosság ezt ne érezze meg, de sikerült. Én örülök annak, hogy a színházban megtartották a próbákat, s az előadásokat, mert mindenki dolgozhatott, és nagyon sikeresek voltak az online produkciók is. A találkozások viszont elmaradtak – bízunk benne, hogy a következő évadban ezeket be lehet pótolni – mondta a polgármester.

Négy nagyszínpadi bemutató

A társulati ülésen elhangzott: az új évadban több idei előadás repertoáron marad, a nagyszínpadon négy, a Krúdy kamarában öt bemutatót terveznek. A nézők láthatják a Legénybúcsút Szente Vajk rendezésében, a már említett Kurázsi mamát, bemutatják az Idétlen időkig és az Augusztus Oklahomában című darabot is. A kamarában a Várj, míg sötét lesz, a Közellenség, a Cseresznyéskert, a Váratlan vendég és az Alszanak a halak várja majd az érdeklődőket, de az elmaradt gyerekelőadásokat is láthatja a közönség.

A VIDOR-ról is szó esett: az önkormányzat támogatásának köszönhetően az idén is megrendezik, a programok pedig méltóak lesznek a 20., jubileumi fesztiválhoz.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában