Mentés másképp

2021.09.01. 07:00

Élményt szeretne adni a nézőknek

Állami támogatás nélkül készítették el a sikergyanús filmet.

SZA

A Mentés másképp egy 29 éves, kiégett irodistáról, Márkról (Sándor Péter) szól, aki érdekes megbízást kap. Egy kétségbeesett apa (Trokán Péter) arra kéri, különleges módszerével segítsen depressziós lányának. Márk terápiája lényege, hogy a beteg nem tudja, hogy kezelés alatt áll. Úgy manipulálják az életét, hogy a gyógyuláshoz szükséges élményeket és érzelmeket váltják ki belőle – hasonlóra vágyott a rendező, Rózsa Gábor is: ő a nézőket szerette volna élményekkel, érzelmekkel megajándékozni. A filmnek, amelyet állami támogatás nélkül, alig 5 millió forintból készített el a stáb, nyíregyházi érintettsége is van: a depressziós lányt a Móricz Zsigmond Színház művésze, Dézsi Darinka alakítja.

Tankönyvi gyakorlat alapján

A nyíregyházi díszbemutatónak a Szindbád rendezvénytér adott otthont, és bár Dézsi Darinka mellett jelen volt a forgatókönyvíró, a vágó, a rendező, a producer és a forgalmazó is, csak ketten ültek a beszélgetőtárs, Kováts Dénes mellett, ez utóbbi feladatokat ugyanis egy személyben Rózsa Gábor látta el. A hajdúböszörményi fiatalember korábban videó- és reklámfilmeket forgatott, filmkritikákat ír, és amikor látta a Csillagok között című filmet, rájött, ő is erre vágyik: élményeket adni az embereknek.

– A filmet Jonathan Nolan a testvérével, a rendező Christopher Nolannel közösen készítette, és miután megnéztem, megkérdeztem a testvéremet: nem csinálunk mi is egy ilyet?

– Első lépésként kellett egy jó történet, de itthon ilyet nem találtam. Elkezdtem amerikai alkotásokat nézni, online kurzusokat hallgattam és rájöttem, mi hiányzik a magyar filmekből. Egy tankönyvi gyakorlat alapján kezdtem el a munkát: pontról pontra betartottam a karakterekre és a sztorira vonatkozó utasításokat, és úgy terveztem, hogy minden feladatra keresek szakembert, de nem találtam. Vagy senki nem akarta elvállalni, vagy én nem voltam elégedett a munkájukkal, ezért a szükség szülte, hogy ennyi mindent én csináltam. Az operatőri munkát a testvérem végezte, de sokat dolgozott a filmen az édesapám és a barátnőm is, a sminkes és a fodrász például két régi osztálytársam lett. Senki sem ebből akart meggazdagodni, mindenki a szívügyének tekintette, hogy a film elkészüljön.

Megmutatta nyolc idegennek

– Voltak persze mélypontok, nem is kevés. Nem találtam olyan rendezőt, aki ugyanazt gondolta volna a filmről, mint én, aztán kiderült, hogy támogatás nélkül kell megcsinálnunk, de az sem jött jól, amikor szembesültem azzal: senki nem akarja forgalmazni. Mindezek után, amikor már majdnem teljesen elkészültünk, zene nélkül megnéztük a családdal, és azt éreztem, nagyon rossz lett. Rettenetesen elkeseredtem, és azon sajnálkoztam, hogy feleslegesen dolgoztunk ennyit, de adtam a filmnek még egy esélyt és megmutattam nyolc ismeretlennek. Végignevették az egészet, és akkor azt éreztem, hogy a film működik. Visszakaptam a hitemet, ez a hozzáállás pedig azóta is tart, aminek nyilván jót tesz, hogy az eddigi bemutatókon csak pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Gábor arra a kérdésre, hogy mit csinált volna másképp, ha ő is megkapja azt a több száz millió forintot, amit általában egy-egy magyar filmnek odaítélnek, azt mondta, valószínűleg semmit. – Bátran vállalom, amit csináltunk, én pont ilyet akartam – mondta a filmről, amit 16 hazai moziban és a CinemaCityben is láthatnak az érdeklődők.

Lelkileg igénybe vette

Dézsi Darinkának ez az eddigi legkomolyabb filmes szerepe. A carPEDIGnem zenekar révén találta meg Gábor, és egy 30 perces videócasting alapján választotta ki.

– Aznap 13 jelöltet néztem meg, és Darinka volt az egyetlen, aki visszahívott, hogy érdeklődjön, mik voltak a benyomásaim – mesélte a rendező.

Darinka a szerepre készülve szerencsére a saját életéből nem tudott merítkezni, ezért azokkal az ismerőseivel beszélgetett sokat, akik depresszióval vagy pánikrohamokkal küzdenek. – Lelkileg nagyon igénybe vett a feladat, ráadásul a felkészülés folyamata is más, mint a színházban. Ott van hat hetünk arra, hogy elmélyítsük a szerepet, itt viszont összesen hat napig forgattam. Sokat vívódtam azon, hogy nem lesz-e egysíkú hogy folyton sírok, vagy szomorú vagyok... Ezer csáppal figyeltem mindenre, és nagyon élveztem a forgatást – tette hozzá.

Borítókép: Az egyik főszereplőt Dézsi Darinka alakítja | Fotó: mentesmaskepp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában