Nyíregyháza

2021.09.21. 17:30

Fesztiválok gyöngyfüzéren

Beszélgetés Balogh Boglárkával legújabb kötetéről, a „Bakancslista: Európai fesztiválok”-ról.

GB

Balogh Boglárka nyíregyházi újságíróról, a National Geographic Magyarország szerzőjéről nemegyszer írtunk már kalandos utazásai, fotókiállításai és könyvbemutatói alkalmából.

– A hónapokig tartó folyamatos utazás automatikusan hozta, hogy egy adott ország valamilyen népünnepélyébe vagy fesztiváljába belecsöppenjek, ráadásul a természetszeretet mellett az idegen népek kultúrája mindig is érdekelt – avat be legújabb könyve születésének titkaiba a szerző.

– Indiában, a Diwalin, vagyis a fény fesztiválján született meg a könyv ötlete, igaz, akkor még világ körüli fiesztákban gondolkodtam. Aztán rájöttem, bizony az öreg kontinens szokásai is vannak olyan színesek, hogy megérnek egy külön kötetet. Egy olyan könyvet szerettem volna megírni, ami nem pusztán az utazásról szól, jóval több annál: méltó módon ünnepli Európa kulturális sokszínűségét, és mutatja be a híres vagy épp alig ismert, ám meglepően izgalmas vallási, történelmi vagy épp gasztro­eseményeit.

– A könyvben egy naptári évnek megfelelő időrendben mutatom be a fesztiválokat, azok gyökereit, ünneplésük módját, és hónapról hónapra kifejtek egyet részletesen személyes élményeim alapján.

Nehéz volt a válogatás

– A kötet 12 hónap alatt készült el, míg fesztiválokra jártam, közben folyamatosan írtam, kutattam. Talán a legnagyobb nehézséget az okozta, mely események szerepeljenek személyes élményként a kötetben, válogatnom kellett a több száz fesztivál közül, mikor, hol lehetek jelen, melyik a legérdekesebb, legmeghökkentőbb.

– Így esett a választás például a belga fürdőkádversenyre, a spanyolok Majdnem Meghaltak fesztiváljára, amikor azokat hordozzák végig a városon koporsóban fekve Szent Márta tiszteletére, akiket előző évben a szent megmentett a halál torkából. De a kötet lapjain megelevenedik a világ legnagyobb paradicsomháborúja Spanyolországban, a rénszarvas-futóverseny a számik lappföldi birodalmában, a háromemeletes szekérrobbantás Firenzében húsvétkor, vagy az 1 millió főt vonzó lovas Madonna-zarándoklat is.

– A Baszkföld és Dél-Spanyolország egyértelműen a szívem csücske – vall kedvenceiről az utazó írónő. – A sevillai Feria de Abril, az andalúzok áprilisi fesztiválja, ami egyébként az 1846-ban megrendezett marhatenyésztők vásárából alakult ki, felejthetetlen. A helyiek szerint nem más, mint Andalúzia sajátossága, amikor a csábítás, a zene, a tüzes tánc minden varázsával és hatalmával együtt kibontakozik.

Döbbenetes élmény

– A Stonehenge-i nyári napforduló és a druidák fesztiválja döbbenetes volt. Az ünnep különlegessége az is, hogy ezen az egy napon ­Wiltshire városatyái engedélyezik, hogy a mágikus, ezeréves kövek között sétáljon az ember, máskor ezek el vannak kerítve a látogatók elől.

A kötet elhozza hozzánk Európa kulturális fesztiváljainak utánozhatatlan hangulatát, ám nem csupán a fesztiváljáró és -rajongó olvasók könyvtárában van ott a helye, de a kultúrák kedvelőinek is igazi csemegét nyújt anélkül, hogy ebben a pandémiás időszakban kimozdulnánk.

Balogh Boglárka könyvének nyíregyházi bemutatóján Orémusz Maja beszélget a szerzővel 2021. szeptember 22-én, szerdán 16.30 órától a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban. Boglárka a bemutató után dedikálja könyvét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában