Koltó

2023.04.10. 08:20

A vers olyan, mint egy festmény

Petőfi Sándor-szavalóversenyt szerveztek Koltón március végén.

Erdélyben a Máramaros megyei Koltó az egyik legismertebb Petőfi-zarándokhely. A költő feleségével, Szendrey Júliával egykor itt töltötte a mézesheteket. Emlékére – immár 8. alkalommal – Petőfi Sándor-szavalóversenyt szerveztek. 

Petőfi emlékére 

Erre, az idei rendezvényre a meghívott Szabolcs vármegyei és a városi nyugdíjas­ szövetség vezetőit, valamint versenyzőit többen is elkísértük, együtt szurkoltunk és nagyon örültünk az eredményeknek. Első napon az utunk a nemrég felújított Teleki-kastélyhoz vezetett, ahol megnéztük a Petőfi-relikviákat és az emlékparkot, majd meglátogattuk a koltói református templomot, ahol a tiszteletes úr ismertette Koltó történetét és a község jelenlegi életét. 
A szavalóversenyen hazánkat tizenhárom – az ország különböző helyéről érkező – versmondó képviselte. Köztük volt a vármegyénkből induló ötfős nyugdíjascsoport: Hanuszik Sándorné, Szabó Veronika, Pálóczi Ilona, Kertész Józsefné és Gorzó György. Az ünnepélyes megnyitón Koltó polgármestere és a képviselő-testület tagjai szólaltak fel, ahol elhangzott: „A vers olyan, mint egy festmény”. A Teleki Sándor Művelődési Ház nagytermében általános iskolások alsó és felső osztályosai, középiskolások, felnőttek és szeniorok kategóriákban folyt a verseny. Első körben Petőfi Sándor-költeményt mondott mindenki, majd a szabadon választott vers következett. A versenyzők teljesítményét 5 fős zsűri értékelte. 
A kisiskolások szívet melengető versmondása, a nagyobbak és a felnőttek szép előadásmódja igazi élményt nyújtott. A verseny végén koltói gyermek néptáncosok, tárogatóművész és a helyi népdalkör műsorát láthattuk, amíg a zsűri dolgozott. 

Lőkös Imréné, Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség 

Eredményeink

Felnőtt kategóriában: II. helyezett Gorzó György (Petőfi Sándor: A négyökrös szekér és József Attila: Istenem című versek elmondásáért). 


Szenior kategóriában: I. helyezett Hanuszik Sándorné Erzsike (Petőfi Sándor: Jövendölés és József Attila: Levegőt! című verseket adta elő), III. helyezett Szabó Veronika 
(Petőfi Sándor: Sorshúzás előtt című verse és egy székely népmese, A pletykás asszony előadásáért). 


Emléklapot kapott: Pálóczi Ilona (Petőfi Sándor: Szeget szegért és Arany János: Mátyás anyja versek szavalatáért) és Kertész Józsefné (Petőfi Sándor: A magyar nép és László Gyula: Édesanyám című vers elmondásáért). 

 Jól szerepelt a vármegyei csapat


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában