szon.hu PODCAST

2023.06.01. 20:00

Az alkotónak nyitottnak kell lennie

Madarassy Györggyel, a Nyíregyházán alkotó megyei Príma-díjas festőművésszel beszélgettünk.

A művészetnek az életre kell reagálnia - vallja Madarassy György, a Nagybányán született, jó három évtizede Nyíregyházán alkotó megyei Príma-díjas festőművész, aki a vele készül podcast beszélgetésben részletesen is kifejti alkotói hitvallását:

"Mivel én nem New Yorkban, hanem itt, Magyarországon, Nyíregyházán élek és dolgozok a műtermemben, itt reagálok a körülöttem zajló életre, arra, ami engem foglalkoztat. Nyilván egész másként reagálnék egy másik kulturális, gazdasági környezetben, ahol mások az embert válaszra késztető hatások. Amióta ötven éve, elkezdtem a pályát, kiállító művész vagyok. Ez pedig azt a feladatot rója rám, hogy amíg ecsetet vehetek a kezembe és dolgozni tudok, addig én festeni fogok. Azt, hogy mit, az a kolozsvári egyetemi éveim alatt született első képemtől eredezik, amire aztán a következők egymás után - mint épülő ház alapjaira a téglák -, rakódnak rá.

Alapvetően egy figurális gondolkodású művész vagyok, hiszen ebben nőttünk fel. Számomra a szakmaiság, a mesterségbeli tudás volt a kihívás, aminek meg is feleltünk anno Kolozsváron. Úgy látom, ma már nem ezen van a hangsúly. Mondom ezt anélkül, hogy a múltba nézés híve lennék. Igenis, a művészetnek is változni kell!

Az alkotó művésznek nyitottnak kell lenni arra, ami a társadalomban körülötte zajlik. Azok a hatások pedig, amelyek érik, óhatatlanul vissza kell hassanak a művészetére. A zseniális Picasso is - aki nem mellesleg úgy rajzolt, ahogy a legnagyobb reneszánsz mesterek - mint egy üres spongya szívta magába azt, ami a képzőművészetben, a festészetben történt...."

A festőművésszel kollégánk, Till Szabolcs beszélgetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában