Tiszabercel

2023.06.20. 16:34

Bessenyei, és a közösség erejének szimbóluma

–Bessenyei György nagy rajongója volt a Tiszának, és úgy véljük, valahol itt, a fák árnyékában írhatta híres költeményét, A Tiszának reggeli gyönyörűségét – mondta Száraz Lászlóné, az Együtt Tiszabercelért Egyesület elnöke kedden, a Bessenyei -emlékhely átadóünnepségén.

Mint mondta, az emlékhely létrehozásának gondolatát tették követték, a kezdeményezés támogatókra lelt, így elkészült az emlékhely, mely a közösség erejét is szimbolizálja.

– Itt, Tiszabercelen, az emlékhely mellett találkozik a múlt és a jelen, s újabb bizonyítéka látható annak, hogy mennyire fontos a településnek Bessenyei György emlékének ápolása – ezt már Szántó Zsolt polgármester mondta el a résztvevőknek.

Az eseményen jelen volt dr. Vinnai  Győző országgyűlési képviselő is, aki rámutatott: Tiszabercelen olyan emberek élnek, akik a múlt értékeit szeretnék megőrizni az utókornak.

– Bessenyei a felvilágosodás jeles képviselője volt, egy olyan kor szülötte, amelyben elhallgattak a fegyverek, és elkezdődhetett az újjáépítés és a polgárosodás időszaka. Bessenyei György azonban tudta, nem elég a gazdasági gyarapodás, a magyart nyelvében és kultúrájában is művelni kell – tudatta az országgyűlési képviselő.

Az emlékhelyet Száraz Lászlóné, dr. Vinnai Győző és Szántó Zsolt avatták fel.

A további részleteket hamarosan olvashatják lapunk hasábjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában