Nyíregyháza

2023.08.02. 16:30

Dupla élmény a Liliomfi

Csütörtökön és vasárnap is megtekinthető Szigligeti Ede komédiája a Sóstói Múzeumfaluban.

Szon.hu

Szabó Anikó és Bódis Gábor

Fotó: Sipeki Péter

Újragondolták Szigligeti Ede Liliomfi című komédiáját, amely jövőre ünnepli a 175 (!) éves jubileumát. A vígjátékot Szente Vajk színesen, szórakoztatóan írta színpadra, Bolba Tamás népzenei motívumai, dalai operettszerűsége pedig tökéletesen megteremtik a kor hangulatát, zenéje könnyed, humorosan, enyhén ironikusan sziporkázó. Fülbemászó dalaival, a szórakoztató színészi játék lehetőségével a Liliomfi kellemes kikapcsolódást nyújthat minden korosztálynak, a XIX. századi színház fantáziavilágába röpítve a nézőket.

– A Liliomfi a Mandala Dalszínház idei premierje a Sóstói Múzeumfaluban. Tekintettel a várható sikeres fogadtatásra, kétszer is műsorra tűzzük: augusztus 3-án és 6-án adjuk elő, az esőnap 9-e lesz. Kőszínházban már előadtuk a darabot, a szabad ég alatt még nem – mondta Bódis Gábor, a Mandala Dalszínház ügyvezetője.

A Liliomfi kicsit a Mandalásokról is szól, hiszen harmincegy esztendeje utazó színházként járják a vidéket határon innen és túl.

A darab harsányan és színesen indul, másodpercek alatt egymásba szeret a két főszereplő, rögtön kezdetét veszi a bonyodalom, megismerjük a cselekmény előzményeit, majd lelassulnak a történések. A második felvonásban helyzetkomikumok sora váltja egymást, a cselekmény fő színtere Balatonfüred, Kányai (Mikó István) fogadója, ahol Liliomfi Mariska megszöktetéséért ténykedik, Gyuri pedig azon aggodalmaskodik, hogy Kányai egy bizonyos ifj. Schwartzhoz (Bacskai Zsolt), egy osztrák fogadós fiához készül hozzáadni a lányát.

Keszthelyre vándorszínészek társulata érkezik, hogy megtartsák az ősbemutatóját Szellemfi (Kovács Attila) csodálatos, egyedi, ízig-vérig magyar Rómeó és Júlia című darabjának. A város felbolydul a színészek hírére, főként az árva leány, Mariska (Vajnárovics Viktória/Cserjési Beatrix).

Időközben a társulat egyik tagja, egy gazdag nemes sarja, Liliomfi (Rozsályi Márkó) levelet kap nagybátyjától, Szilvai professzortól (Bódis Gábor), hogy amennyiben nem veszi feleségül az általa kiválasztott lányt, megfosztja az örökségétől. Szilvai professzor megérkezik Keszthelyre Mariskáért, a gyámlányáért, hogy magával vigye és feleségül adja az unokaöccséhez, gyámfiához, Szilvai Gyulához. A komikum fő forrása, hogy az időközben szerelembe esett Liliomfinak és Mariskának fogalma sincs róla, hogy Szilvai professzor egymásnak szánta őket, a professzor pedig nem tudja, hogy Liliomfi nem más, mint az unokaöccse, így a szerelmesek szöktetést terveznek, Szilvai pedig minden áron igyekszik megakadályozni Mariska és Liliomfi románcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában