Film

2023.09.02. 12:25

Magyar filmek a 80. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica idei programjában

Szon.hu

Magyarázat mindenre

Fotó: labiennale.org

Cannes-ban és Berlinben is évről-évre feltűnnek magyar alkotások, legyen szó a hivatalos versenyprogramról vagy a parallel versenyszekciókról, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon azonban jóval ritkábban képviseli magyar alkotás hazánkat. Legutóbb 2018-ban, a 75. Mostrán versenyzett magyar rendező alkotása a velencei filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában. Akkor Nemes Jeles László Napszállta című filmje képviselte hazánkat, előtte pedig 11 évig nem indulhatott magyar film az Arany Oroszlánért. Idén a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezőjének, Reisz Gábornak legújabb független filmje, a Magyarázat mindenre képviseli hazánkat a fesztivál Orizzonti elnevezésű szekciójában. Hogy a tunéziai származású rendező / forgatókönyvíró, Kaouther Ben Hania által vezetett Orizzonti-zsűri tagjai elismerésben részesítik-e a Magyarázat mindenre című alkotást, csak a következő hétvégén, az ünnepélyes fesztiválzárón derül ki, az viszont biztos, hogy mind a sajtóvetítés, mind a díszbemutató közönsége jól fogadta Reisz alkotását. A több mint 1500 férőhelyes Dala Darsenában tartott bemutató után lelkes taps fogadta a stábot, a vetítést követő beszélgetésen pedig a rendező többek közt arról is beszélt, hogy minimális költségvetésből, mindössze 20 nap alatt forgatta harmadik nagyjátékfilmjét, nem volt pénz többek közt se sminkre, se világításra. A közönséget elsősorban a film zenéje, a színészek, elsősorban az amatőr szereplők játéka és a történetmesélés eredetisége fogta meg. Reisz Gábor filmjének magyarországi premierje Miskolcon lesz a CineFesten, a hazai mozikban pedig október 5-től látható majd a Magyarázat mindenre.

A Biennale College Cinema programjában szerepel Vermes Dorka Árni című első nagyjátékfilmje. Vermes Dorka rövidfilmjeivel már számos fesztivált megjárt és több elismerésben is részesült, első egészestés filmjének premierje szeptember 2-án délután lesz a velencei Lidón.

Váró Kata Anna

Velence, 2023. szeptember 2.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában