Nyíregyháza

2023.12.19. 10:17

Amerikából jelentkezett élőben a Szemle munkatársa

Hétfő este a megyei könyvtárban bemutatták a kiadvány legújabb lapszámát.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Gazdag Mihaly

A vármegyei könyvtár kamaratermében a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle legújabb lapszámát mutatta be hétfőn Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Karádi Zsolt, a szemle főszerkesztője, dr. Babosi László szerkesztő, illetve Marik Sándor, a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztő-helyettese, aki 20 éve dolgozik a szemlénél, és jövő márciusban tölti be a 80. életévét. Marik Sándor az egyesült államokbeli Washingtonból jelentkezett be a világhálónak köszönhetően. 

A vendégeket először Tomasovszki Anita könyvtárigazgató köszöntötte, majd Seszták Oszkár beszélt a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle és a vármegyei önkormányzat hosszú évekre visszanyúló kapcsolatáról. Mint kiemelte, a jövőben is szeretnék anyagilag támogatni a szemlét, annak megjelenését.

Karádi Zsolt főszerkesztő elmondta, a Lónyay-emlékév apropóján egy különszámot is megjelentettek, azóta azonban megjelent három szám, a negyediket pedig már nyomják. Hozzátette, bárki bármit mond, Nyíregyháza igenis ott van az irodalmi térképen, az idén megjelent számokban ugyanis nagy hírű egyetemi tanárok, professzorok is publikáltak.

A Washingtonból bejelentkező, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemlénél éppen húsz esztendeje dolgozó Marik Sándor a szemle legutóbbi számában megjelent írásairól szólt a hallgatóságnak. Előbb Simon Judit filmrendezővel készült interjúját ismertette, majda Végh Antal munkásságáról szóló írásáról beszélt.

A hétfő esti eseményen szóba került a Kelet-Magyarország egykori főszerkesztőjének, Kopka Jánosnak a halála is. Ezzel kapcsolatban dr. Karádi Zsolt mesélt el egy történetet. A szemle főszerkesztője felidézte azt a beszélgetést, ami első „keletes” színi kritikájának megjelenését előzte meg. Kopka János azt mondta neki: „úgy írj, hogy azt megértse Mari néni és Margócsy tanár úr is!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában